Jooksjaid ja kepikõndijaid oodatakse järve äärde ligikaudu 3500.

«Eesti jooksusõpradele on saanud tavaks, et 1. mail tullakse Viljandisse ning joostakse ring ümber siinse kauni järve,» rääkis Viljandi linnapea Loit Kivistik.

«On neid, kes tulevad juba 50. korda, ning rõõmustavalt palju on neidki, kes tulevad esimest või teist korda. Tullakse nii Eestist kui välismaalt.»

Ümber Viljandi järve jooks on Eestis kõige pikema traditsiooniga rahvaspordiüritus ning võistluse muudavad eriti põnevaks mehed, kes on igal aastal samal ajal ja enam-vähem sama rada jooksnud rohkem kui poolsada korda. Näiteks on 80-aastane Benno Viirandi Tarvastu vallast tänavu stardis juba 55. korda. Jooksule registreerunute seas oli ta üks esimesi.

Esimest korda startis Viirandi järvejooksule 1958. aastal. Alates sellest ajast on tal start vahele jäänud vaid ühel aastal, nimelt keeldusid 1982. aastal korraldajad teda karkudega rajale lubamast, ehkki mees ise oli hakkamist täis ja valmis 12-kilomeetrise raja abivahenditega läbi hüppama. Paar viimast aastat on ta rada läbinud kõndides, sest jooksmine talle enam ei sobi.

«Ega ma joosta ei saa. Hingamine läheb korrast ära, aga ma kõnnin,» on ta ise öelnud. Benno Viirandi eakaaslane, Pärnumaa mees Einart Alus on tänavu startimas oma 54. jooksule.

Tema esimene start Viljandis oli neli aastat varem kui Viirandil ehk 1954. aastal. Alusel on aga aja jooksul vahele jäänud rohkem starte. Pikka aega jagasid mehed omavahel osaluskordade rekordit, ent 2010. aastal jäi Alusel üks jooks tervise tõttu vahele ja siis haaras Viirandi rekordi endale.

Võitjat ennustada ei julge

Eelmise aasta ümber järve jooks läks ajalukku sellega, et 33 aasta pikkuse vahe järel jäi võit taas Viljandimaale. Võitjaks tulnud Holstre-Nõmmelt pärit Keio Kits on lubanud ka tänavu stardis olla, kuid vigastus ei lase tal sel korral võidu nimel heidelda.

Eelmine hooaeg lõppes Kitsele septembris operatsioonilaual, kus tema haigele jalale tehti lõikus.

Taastumine pole noorel mehel kulgenud soovitud kiirusega ning talvised treeningud jäid seetõttu tavalisest nõrgemaks. Veel nädal tagasi oli Kits valust tingitud puhkusel ega saanud treenida.

«Loodan väga, et ümber järve jooksu ajaks olen valust lahti saanud. Tahan väga stardis olla,» selgitas jooksja, kuid oli veendunud, et võidu nimel ta konkureerida ei suuda. «Loodan olla kümne seas,» lisas ta.

Tänavust võitjat Kits ennustada ei tahtnud. «Eks see oleneb suuresti sellest, kes kohale tulevad. Kui Tiidrek Nurme tuleks, siis tema oleks eestlaste seas kindlasti soosik. Aga pole ju teada, kes välismaalt tulevad,» rääkis mullune võitja. «Viljandi järvejooksul on alati väga kõrge tase.»

Võidu nimel lähevad 1. mail ümber Viljandi järve jooksma vähesed, suurem osa võistleb rajal kas iseenda või mõne hea sõbraga. On neid, kes püüavad parandada eelmise aasta aega või täita distantsil enne starti endale seatud eesmärki.

Korraldajad on juba üheksa aastat mõelnud ka neile, kes joosta ei soovi, kuid läbiksid raja kõndides. Kepikõndijatele antakse start vahetult pärast jooksjate rajale siirdumist ning nemadki läbivad ligikaudu 12-kilomeetrise ringi.

Kõik, kes soovivad 1. mail ringi ümber Viljandi järve joosta või kõndida, saavad registreeruda internetis leheküljel www.sportinfo.ee või Viljandi spordihoones Vaksali tänav 4. Kuni 26. aprillini maksab võistlusele kirjapanek täiskasvanutele 15 eurot, 1995. aastal ja hiljem sündinutele ning 1953. aastal ja varem sündinutele 10 eurot.

Lapsed jooksevad ka staadionil

Ümber Viljandi järve jooksu eel võistlevad Viljandi staadionil 5-12-aastased lapsed ning esmakordselt on paika pandud stardiajad vanusegruppide järgi. Võistluspäeval algab staadionil lastejooksule kirjapanek kell 9.30 ning see kestab iga vanusegrupi puhul kuni stardini.

Kõik lapsed läbivad staadionil 350-meetrise distantsi ning esimene start on kell 10.40. Igas vanuseklassis on kavas kaks starti, üks poistele ja teine tüdrukutele.

Ajakava järgi stardivad 5-aastased kell 10.40, 6-aastased kell 10.50, 7-aastased kell 11, 8-aastased kell 11.10, 9-aastased kell 11.15, 10-aastased kell 11.20 ning 11-12-aastased kell 11.25.

Registreerimiseks kasutatakse sel aastal spetsiaalseid küsitluslehti, mille lapsevanem või laps peab ise täitma. Kirja tuleb panna lapse ees- ja perekonnanimi, vanus, sugu ja lapse õppeasutus.

Kõik osalejad jooksevad numbri «1» all, aega ei võeta ning kõigi osalenute nimed kantakse lõpuprotokolli, mis avaldatakse järvejooksu kodulehel.

Iga lõpetaja saab maiustuse ja kleepsu.

Viis põhjust, miks Viljandi järvejooks meelitab kokku tuhandeid osalejaid

1. Kindel aeg - Viljandi järvejooksul osalemiseks peate meeles pidama vaid ühe kuupäeva ja ühe kellaaja. Start antakse igal aastal 1. mail kell 12. Selles osas pole vähemalt 20 aastat olnud muutusi ning korraldajatel pole põhjust seda muuta.

2. Üks distants - erinevalt paljudest teistest rahvajooksudest pole mingit põhjust ega võimalust distantsi valida. Kõik stardivad samast kohast ning peavad finišisse jõudmiseks tegema ringi ümber Viljandi järve.

3. Vaba rada - olenemata sellest, et distants on sama, saab igaüks endale sobiva raja valida. Reegel ütleb vaid, et kõigil tuleb teha ring ümber Viljandi järve, ületada seejuures kaks silda ning nägu jooksusuunas hoides peab järv jääma jooksja vasakule käele. Joosta võib maastikul või asfaldil. Nii mõneski kohas saab valida, kas tormata jalgupidi mutta ning ragistada võsas või joosta mõnisada meetrit rohkem, ent teha seda kindlal ja kiiret jooksu võimaldaval pinnasel.

4. Traditsioonid - Viljandi järvejooksu stardis võib tihti kuulda vestlust teemal, mitmendat korda keegi jooksul osaleb. Ümber Viljandi järve jooks tuleb tänavu juba 84. korda. Osalejate seas on absoluutne rekordiomanik Tarvastu valla mees Benno Viirandi, kes jookseb tänavu 55. korda. Mullu maratonigi läbinud mees osaleb vanuseklassis M80.

5. Hooaja algus - paljudele osalejatele on ümber Viljandi järve jooks hooaja esimene võistlus. Hulganisti on neidki harrastajaid, kellele Viljandi jooks on üldse hooaja ainus võistlus. Kevad meelitab starti ning tullakse vaatamata sellele, milline on ilm. Osalejate arvu ei vähenda kuum päike ega külm vihm.

Ümber Viljandi järve jooksu kohta leiab infot veebilehelt www.viljandijarvejooks.ee ning Facebookist leheküljelt www.facebook.com/viljandijarvejooks.