Perekonnanimede paneku protseduur toimus mõisates erinevalt, mõnel pool seisis nimede taga kohalik mõisnik, mõnel pool mõisavalitseja, kirikuõpetaja või hoopiski talurahvas ise. Ka on nimede temaatika mõisati erinev: kus on eelistatud piiblitemaatikat, kus saadud mõtteid loodusest, kus võetud aluseks talu- või hoopiski eesnimed.

Saue ja Tännasilma küla talupoegadele antud nimesid uurides kumab läbi nii nende sarnane keeleline ülesehitus kui ka talunimepõhiste nimede rohkus. Neljakümne ühest antud perekonnanimest on 13 unikaalsed, ainuomased vaid Sauele, näiteks Auger, Keevallik, Laistam, Milpau, Runstük või Kelement. Talunimepõhiseid on 17, näitena siinkohal Reiner (Reinu talu), Mader (Mardi talu), Tombak (Tooma talu), Tammer (Tammeoja talu) ja mitmed teised.

Kõige põnevama ja ühtlasi suurima osa nimedest moodustavad keeleliselt ülesehituselt sarnased nimed, kus abstraktsele sõnatüvele on liidetud lõpusufiks -er, nagu Vender, Munter, Reiner, Vilker, Pikker… Kohati meenutab see nimemoodustusviis lõbusat sõnamängu või kuidas muudmoodi nimetada algriimilisi nimesid Keiler, Veiler, Seiler!

Tulles siinkohal tagasi ülevaate alguses nimetatud Karl Friedrich von Rehbinderi juurde, nähtub, et tema endagi perekonnanimes on lõpusufiks -er liidetud abstraktsele sõnatüvele. Niisiis näib üsna ilmne, et Saue mõisa alamad on perekonnanime saanud ühelt inimeselt, Saue toonaselt
mõisnikult Rehbinderilt.

1858. aastal oli siinkandis säilinud 31 Sauel antud perekonnanime, 1913. aastal kandis siinset põlisnime veel viis Saue küla taluperemeest.

1930-tel on Saue nimedest enim eestistatud Runstüki nime, kellest on saanud nii Linnuste, Raatma, Rohuste, Runnel kui Tähe. Venderist on ühel juhul saanud Veemets, Maderist Madar ja Tombakust Toomsalu.

Tänaselgi päeval elab Sauel ja ümbruskonnas mitmete põlissuguvõsade järeltulijaid, olgugi, et nende nimedes see sageli ei avaldu.

Allikas: Saue Sõna