Kernu valla Riisika lasteaial on hulgaliselt häid sõpru Soomes Rauma linnas ja selle lähemas ümbruseski.

Kogu lugu sai alguse aastatetagusest kohtumisest Matti Lehtoneniga. 1992. aasta kevadel külastas meie küla Kulla valla pensionäride ekskursioon, kelle eesti keele tõlgiks oli Matti Lehtonen. Saime sõpradeks esimesest kohtumisest ja aprillis võime tähistada 20 aastat koostööd ja sõprust Matti Lehtoneniga.

Matti koos Rauma Soome-Eesti seltsiga aitas üles ehitada meie väikese lasteaia. Muidugi olid Rauma linna kodanikud Mattile suureks abiks. 1995. aasta kevadel külastasime Rauma linna, kus lahketeks võõrustajateks olid Anja Urponeni pere ja Matti Lehtonen. Onnela ja Nummela lasteaeda külastades kogesime palju huvitavat ja saime uusi, häid ideid. Mannerheimi „Lastekaitseliidu esinaine Outi Sinikülä-Salmi tegi meie lasteaiale imelise kingituse: 2000 marga väärtuses kunsti- ja koolitarbeid. Meie lapsed ei olnud varem selliseid vahendeid näinudki. Olime ostnud ise hiina odavaid pliiatseid.

Aastal 2002 oli Rauma Soome-Eesti Seltsil meile ettepanek, istutada lasteaia mänguaeda Mattile tammepuu. Raumalased tulid bussiga seda toredat üritust toetama. Kernu vallavanem Enn Karu korraldas vastuvõtu raumalaste auks. Matti tammepuu sirgub ja jääb aastasadadeks tööka, lahke ja südamliku mehe elutöö tunnistajaks.

Matti Lehtonen oskab vaikselt ja tagasihoidlikult kõike vajalikku märgata. Ilusa mängumaja saamise loost 2005. aasta suvel tahaks kirjutada ja südamest kõiki asjaosalisi tänada. Matti ja Soome-Eesti Seltsi eestvedamisel sai teoks imeline mängumaja meie Riisika lastele. Majakese ehituseks annetasid Soome-Eesti Seltsile puumaterjali Tammisto Puu Oy, värvid Värirauma Oy. Seppo Kartano kodus alustati mängumaja ehitustöid. Õhtuti käisid parimas eas seltsi liikmed koos ja Esa Heikkilä juhendamisel valmis imeilus päiksevärvi mängumaja. Maja toodi kohale Risto Tervasalo firma abil. Matti oli tunnistajaks, kui palju tööd ja energiat kulus riisikalastele rõõmu valmistamiseks.

Nende aastatega on meil olnud palju kohtumisi Matti ja tema sõpradega. Meie lapsed on valinud ta oma kuningaks ja pidanud Riisika lasteaia vanaisaks. Oleme tähistanud koos Mattiga sünnipäevi. Naistepäevadel on galantne mees kinkinud lilli kasvatajatele ja saatnud tulevasi koolilapsi kooliteele. Paljudel olulistel hetkedel on Matti jõudnud Haiba külla Riisika lasteaeda. Matti Lehtonen on mõõtnud palju kordi oma hõbehalli väikebussiga öötundidel Rauma-Helsingi maanteed, et hommikul koos päikesega tervitada Eestimaad ja Haibat. Väga paljud Kernu valla pered on saanud vajalikku abi Matti sõpradelt kogutud riietest ja asjadest.

Matti on võrratu organisaator, kes oma vaiksel ja tagasihoidlikul moel teab täpselt, kes mida on annetanud. Nii on ka meie lasteaial teada üle paarisaja sõbra, keda tänada. Lasteaialapsed joonistavad jõulukaarte, millega täname oma sõpru Soomes.

Toon siinkohal ära vaid mõned nimed, kes on Matti kaasabil lasteaeda pikki aastaid toetanud:

Anja ja Pekka Urponen, Seija Kallioinen, Eeva Vesala, Liisa ja Erkki Mäkilä, Maija-Liisa Markus, Eila Jalonen, Sisko Salminen, Rauma Martat, Rauma kristlikud pensionärid, Muksumassi, Rauma sõjaveteranide sõpruskond jne, jne...

Meie siiras tänu kõigile raumalastele osutatud abi eest. Nüüd kui auväärne Matti Lehtonen on jäänud väljateenitud puhkusele, siis tema hõbehall auto külastab meid aeg-ajalt ikka. Matti on usaldanud oma töö jätkamise Irma ja Rainer Koskelale.

Talvel tõi Irma lasteaiale Matti poolt suure mitmevärvilise langevarju, mille abil soovime suvel üle lahe Rauma linna lennata ja vaatama minna nende lasteaedade tegemisi ning kindlasti külastama Riisika armsat vanaisa Mattit.

Tore, et raumalased, valisid oma esindajaks Matti Lehtoneni - väärika ja siira südamega mehe, kes on alati lahke abi ja toetuse lasteaiani toimetanud. Soovime Mattile ja teistele rauma sõpradele tervist, südamesoojust ja kaunilt säravat kevadpäikest.