1. Töötada vabatahtlikku tegevust soodustava keskkonna suunas ELis – kinnistada vabatahtlik töö kui kodanikuosaluse ja inimestelt inimestele suunatud tegevuse edendamise vahend ELi kontekstis.

2. Tugevdada vabatahtlike organisatsioone ja parandada vabatahtliku tegevuse kvaliteeti – lihtsustada vabatahtlikus töös osalemist ja soodustada suhtlust, liikuvust, koostööd ja sünergiat vabatahtlike organisatsioonide ja muude sektorite vahel ELi kontekstis.

3. Toetada ja tunnustada vabatahtlikku tegevust – edendada asjakohaseid stiimuleid üksikisikute, ettevõtjate ja vabatahtlikku tegevust toetavate organisatsioonide jaoks ja saavutada olukord, kus ELi ja liikmesriikide tasandi poliitikud, kodanikuühiskonna organisatsioonid ja ettevõtjad tunnustaksid süsteemsemalt vabatahtlikku tegevust ja selle raames omandatavaid oskusi ja pädevusi.

4. Suurendada teadlikkust vabatahtliku tegevuse väärtusest ja tähtsusest – suurendada üldist teadlikkust selle kohta, et vabatahtlik töö on kodanikuosaluse väljund, mis aitab kaasa kõikide liikmesriikide jaoks ühiste eesmärkide saavutamisele, nagu harmooniline sotsiaalne areng ja majanduslik ühtekuuluvus.

Eesmärkide saavutamiseks vajalikud meetmed hõlmavad järgmisi algatusi ühenduse, riiklikul, piirkondlikul või kohalikul tasandil:

• kogemuste ja heade tavade vahetamine;

• asjaomaste uuringute ja teadustööde tulemuste levitamine;

• konverentsid, üritused ja algatused, et edendada arutelu ja suurendada teadlikkust vabatahtliku tegevuse tähtsusest ja väärtusest ning tõsta esile panust;

• teabe- ja tutvustuskampaaniad peamiste ideede levitamiseks.

Eestis koordineerib vabatahtliku tegevuse aastat Siseministeeriumi kohaliku omavalitsuse ja regionaalhalduse osakond.

Sellest eeltoodud jutust saab mõtteid ka meie oma vallas igas eas inimeste edasiseks tegutsemiseks vabatahtlikena.