Riik on heldem kui aasta tagasi

Võrreldes aastatagusega on mõningad riigieraldised suurenenud, kuid need on siiski tunduvalt väiksemad, kui mõned aastad tagasi.

Teede ja tänavate korrashoiuks eraldas riik 40% rohkem vahendeid - 15137 eurot. Alevi territoorium suurenes ühe Silla küla osa arvel, muutes teede ja tänavate osakaalu. Sellest tulenevalt lisandus valla eelarvesse veel 10356 eurot.

Seega on tänavu teede ja tänavate jaoks kokku 63335 eurot, mida siiski on poole vähem, kui kolm aastat tagasi. Sellega suudame organiseerida hooldust ja likvideerida avariilisi kohti, kuid ehituseks ja arendamiseks sellest ei jätku.

Riik suurendas 4,2% võrra ka mittesihtotstarbelisi toetusi, eraldades selleks 893727 eurot. Sellest rahast on suur osa mõeldud toimetulekutoetusteks, kuid ka koolidele õppevahendite soetamiseks ning investeeringute tagamiseks. Viimaseks ei piisa aga kaugeltki ja osa tuleb täiendavalt leida valla eelarvest.

Investeeringud on tähtsad

Kindlasti on vaja ümber projekteerida spordi- ja tervisekeskus (viia ehitus etappidesse ja leida odavamaid lahendusi). Projekteerimisel on ka Seljametsa LAK-i juurdeehitus, mis rahuldaks lasteaiakohtade vajaduse.

Vee- ja kanalisatsioonimajanduses alustame Seljametsa suunduva veetrassi projekteerimist, hajaasutuse veeprogrammi raames parendame veemajandust kolmes kohas ning paigaldame pumplatesse automaatikaseadmed.

Tänavavalgustuse vallas võimaldab rahakott tänavu paigaldada 8 uut valgustuskohta ja Loometegevuse keskuse projekti „Kiviaja küla„ ellu viimisel saame ära valgustada Reiu jõe silla.

Kiviaja küla ja vabaõhulava

Loodame, et Kiviaja küla maaasjad riigiga saame märtsikuuga lõplikult lahendatud ja ehitusega pihta hakata veel enne suve algust, et sügiseks oleks I etapis ettenähtud teemapargi rajad ja infotahvlid paigaldatud.

Vähemtähtis pole ka meie vabaõhulava projekti valmimine, et taotleda EU meetmetest raha selle väljaehitamiseks.

Kui arvestada kokku kõik inventarisoetused ja ehitusmaksumused käesoleval aastal, siis kujuneb meie investeerimise võimeks ca 16% eelarve mahust. Headel aegadel suutsime investeerida üle 30% eelarve mahust.

Üks investeeringuvõime kahanemise põhjus on kindlasti ka see, et valmis ehitused nõuavad järjest suuremaid püsikulutusi, kuid põhiline põhjus peitub ikka omavalitsuste tulubaasi järjepidevas vähendamises ning järjest uutes lisanduvates kohustustes ilma ressurssi eraldamata. EU uus programmeerimise periood, kus on võimalus taotleda lisarahastust valla elu korraldamisele ja arendamisele, avaneb reaalselt alles 2014. aastal.

Äramärkimist väärib kindlasti meie valla eelarve võime kaasata ka laenuvahendeid, sest tänane valla laenukoormuse teenindamise maht on eelarves 8%, (võib olla kuni 20% eelarve mahust).

Jõudu ja jaksu ning tarku otsuseid meile kõigile, et tulla meie ees seisvate ülesannete täitmisega sellel aastal paremini toime kui eelmisel.