Kuna riigilt oodatavatest eraldistest oli valla eelarve vastuvõtmise hetkeks kindel vaid eraldis teedele, ülejäänud riigipoolsed eraldised lisatakse eelarvesse edaspidi. Kose valla 2012. aasta eelarve tuludeks on 3 815 375,10 eurot.

2012. aasta eelarve koostamine oli nagu eelmiselgi aastal üsnagi keeruline. Riigieelarvepingelisus avaldab mõju kaKose vallale. 2011. aasta jooksul oli siiski ka mõningast paranemist. Valla maksumaksjate arv suurenes 2011. aasta lõpuks, võrreldes 2009. ja 2010. aasta lõpuga, vastavalt 31 ja 22 inimese võrra. Töötute arv vähenes 2011. aastal 54 inimese võrra, aastavahetusel oli meil paraku veel 114. töötut. Kahjuks on aga 2012. aasta esimesel kuul töötute arv uuesti suurenema hakanud ja see ulatus 1. veebruariks 128 inimeseni.

Võrreldes 2010. aastaga on kasvanud maksumaksjate keskmine sissetulek ja tulumaksu laekus eelmisel 6,3 % rohkem. Tänavu jaanuaris laekus tulumaksu 12 000 eurot ehk 4,7% rohkem kui 2011. aasta jaanuaris. Eelpool toodud põhjustel oli võimalus suurendada 2012. aasta üksikisiku tulumaksu prognoosi 121 000 euro võrra, mis aga võrreldes 2008. aastaga on ikka veel 354 230 eurot vähem.

Tallinn-Tartu maantee ehitusel on töödega alustatud ja seetõttu julgesime 2012. aastal üle vaadata eelmisel aastal tehtud kaevandamisõiguse tasu prognoosid. Kuna eelarve vastuvõtmise ajaks on tööd jõudsalt edenenud ja tee-ehitaja on oma tegevustega graafikus, siis suurendasime 2012. aasta eelarves kaevandusõiguse tasu prognoosi.

Kaevandamisõiguse tasu2012. eelarvesse on 185 000 eurot. Seega on 2012. aasta eelarve tulude prognoos eelmise aastaga võrreldes suurenenud kokku 846 750 euro võrra.

Enamus eelarve tõusust on planeeritud EL rahade kasutamiseks vajaliku omaosaluse katt eks. Omaosaluse katt eks kasutatakse 2011. aastal volikogu otsusega selleks otstarbeks võetud laenu, vara müügist saadavaid summasid ja kaevandamisõiguse tasu. Nimetatud tulud on ühekordsed ja seetõttu mujal kui investeeringuteks ei ole mõistlik neid kasutada.

Seetõttu tuli vaatamata tulude küllaltki suurele kasvule tuli kriitiliselt üle vaadata ka eelarve põhitegevuse kulud. Kõikkululiigid jäeti eelmise aasta tasemele. Tulumaksu laekumiste tõusu arvelt oli võimalik suurendada kõigi valla allasutuste töötajate töötasu 7%.

Kindlasti ei ole see tõus tänases pidevalt kallinevas maailmas piisav, aga kahjuks rohkem võimalusi 2012. aastal ei ole. Erandiks on siin lasteaiaõpetajad, kelle töötasu üritame vastavalt võimalustele tõsta veel 2012. aasta jooksul Endiselt ei ole võimalik taastada toetusi, st toetusi kultuuri- ja spordikollektiividele, külaseltsidele, tervishoiule. Eelmise aasta tasemele jäid toetusedKose kunstikoolile ja Kose korravalvele.

Ülejäänud eelarve suurenemine (736 000 eurot) suunatakse investeeringuteks. Investeeringute eelarvesse mahtusid ainult need objektid, mis on seotud vallale juba eelnevatel aastatel eraldatud Euroopa Liidu rahade kaasfinantseerimisega - Kose aleviku veeprojekti lõpetamine, Kose Teeninduskooli renoveerimine ja Kose gümnaasiumi söökla.

Kose teeninduskooli hoones saavad endale uued ruumid Kose gümnaasiumi algklassid, Kose raamatukogu, Kose noortekeskus, Kose lasteaed ja Kose kultuurimaja. Kultuurimaja ja noortekeskuse ruumidesesse mahub kenasti ära ka Kose muusikakool.

Kohe-kohe saab läbi EL käesolev rahastusperiood jaigasugustele projektikirjutamistele tuleb ilmselt sisse väike vahe.

Saame koguda raha ja parandada kirjutamise oskusi, et siis2015. aastal uuesti taotlema hakata. Ülejäänud valdkonnadja allasutused peavad kõik saama läbi ilma suuremate investeeringuteta.

Kulude kokkuhoiuks vaatab vallavalitsus kriitiliselt läbi valla püsikulud ja nende vähendamise võimalused.

Kindlasti võimaldab kulude kokkuhoidu soojahinna tõusule vaatamata ka hoonete soojustamine CO2 vahenditest. 2011. aastal soojustati Kose-Uuemõisa lasteaed-kool ja juba täna on kütt ekulude kokkuhoid märgatav.

Soovin kogu valla rahvale kaunist peagi saabuvat kevadet ja tänan kõiki valla teid ja tänavaid puhastanud lumelükkajaid väga hea töö eest. Vaatamata pingelistele tööpäevadele olite tublid ja tagasite peaaegu tõrgeteta liikluse enamikul valla teedel.