Hiiumaa ja Saaremaa pärandkultuuri raamatus on Kõrgessaare vallast ära märgitud järgmised objektid: Kalana tõrvaahi, Hirmuste kraater, Randmäe talu, Kootsaare kiviaiad ja piirikivid, Ninametsa lubjaahi, Jõeranna sild, Isabella metsamõis. Need kohad on paljudele kindlasti tuttavad, kuid aeg-ajalt tasub need ikka üle vaadata ja ka paljud teised paigad, sest pärandkultuuri objekte on Hiiumaal loetletud 978, neist suur osa Kõrgessaare vallas .

Kultuuripärandi aastal teevad kindlasti koostööd kultuuritöötajad, muinsuskaitse, muuseumi, Riigimetsa Majandamise Keskuse ja külaliikumise hakkajad inimesed. Oluline ei ole mitte ainult see, mida me pärandina märkame looduses-külatee, vana tuuliku emapuu, sadamakoht jne. Oluline on ka see, mida me loome ja sõnas edasi pärandame. Loodan, et meie hulgas on inimesi, kes panevad kirja, mida nad praegusest elust ja inimestest arvavad, et mõnekümne või saja aasta pärast oleks seda võimalik uuel põlvkonnal lugeda. Minu käes on Joann Laidi mälestused "Kõrgessaare vallavaesed". Panen siia kirja nende ülestähenduste alguse. "Eestimaa valdades puudus kõikjal vanade ja invaliidide suhtes igasugune ühiskondlik hoolekanne. Ainult suuremates linnades leidus n.n vaestemaju, milliseid rahvasuu ka seekideks nimetas. Äärmiselt vilets oli vaeste olukord maakohtades. Et aga inimene siiski hoopis lagedale ei jääks, oli siis, esialgu mõisade, pärast valdade poolt neile lubatud perest-perre käia armuandeid ja öömaja palumas. Nad olid kerjused, kes käisid kepi ja kotiga."

On tore, kui inimesed teadvustavad kultuuripärandit enda ümber ja pärandkultuuriga seotud sündmusi toimub kogu aasta jooksul kogu valla territooriumil.

Soovin tegusat uut aastat kultuuripärandi hoidmisel ja loomisel.