"Kui rada on, siis käin," ütleb suusarajal kilomeetreid mõõtev Tabasalu elanik Helgi Kana (75). "Täna hommikul (pühapäeval, 22. jaanuaril - toim) andis abikaasa Aadu koeraga jalutamast tulles teada, et mootorsaan on peal, aetakse rada sisse. Panin siis suusad kohe alla ja tulin. Värskel rajal on hea sõita.

Tavaliselt vaatan peale lumesadu ise aknast, kas rada aetakse, meil looduspark ju kohe maja taga," kõneleb hetkeks puhkepausi teinud Helgi Kana.

Aga miks abikaasa Aadu ise vastaetud rada proovima ei tulnud, ta ju väga sportlik?

"Täitus tema üks suurimaid eluunistusi - ta võttis beagle-kutsika (inglise madalajalgne hagijas - toim), tegeleb nüüd iga päev koeraga, see tõug tahab hirmus palju hoolt ja tähelepanu. Järeltulev põlvkond sunnib mind aga suusatama," muheleb Helgi Kana. "Tahan maratonile minna. Olen varem käinud ja lähen nüüd ka. Pole veel lõplikult ostsustanud, kas täispikale või poolmaratonile. Meil peres on ju kõik maratoniusksed."

Helgi Kana kõneleb, et käib nädalas kolm-neli korda suusatamas, iga kord sõidab maha kümme kilomeetrit, vahel rohkemgi.

"Meil on küll väga head rajad, maratoniks valmistudes pean aga mägesid ka saama, sellepärast käin vahel Nõmmel sõitmas," annab veteransportlane teada. Ja suuskade sahisedes läinud ta ongi. Nii kiiresti, et isegi pilt jääb tegemata.

Ja ega ta väga poseerimisest hooligi - enne tuleb maraton läbi sõita.

Rajal on aga suusatajaid palju. Hoolimata sellest, et ETV kannab üle üht spordisõprade maiuspala - maailmakarika Otepää etappi.

"Vaatasin natuke, aga siis otsustasin ise lauad alla panna," ütleb kaldajärsaku kurvist välja tuisanud sportliku olemusega mees, Toomas Veder nimi. Ka tema elab Tabasalus, töötab juristina, suusatamas käib nädalavahetustel. "Saaks rajale valgustuse, käiks õhtutundidelgi," mõtiskleb spordihuvilisest jurist. "Aga seegi on väga hea, et viimastel aastatel korralik rada on."

Sisse aetud rada on lai - siia mahub suusatajaid , käestkinni- jalutajaid, kepikõndijaid, koerapissitajaid.

Rannamõisa pangal, raja kõige kaunima loodusvaatega kohas, võtab tempo maha veel üks naissuusataja. Ka Tabasalust, Tiivi Allmann nimi.

"Mina käin siin nädalas paar korda, väga hea rada," ütleb ta.

Vahepeal on Helgi Kanal ring täis saanud. Läheb uuele.

"Ega maratoniks valmistuda lihtne ole," teab kogemustega sportlane.
______________________________________

Suusarajad vallas

• Kokku on Harku vallas vallavalitsuse tellimusel sissesõidetud suusaradasid ligi 20 kilomeetrit.
• Need on Tabasalu Looduspargis (8 kilomeetrit), Murastes, (2), Tabasalu Ühisgümnaasiumi juures (2), Vääna Mõisakooli juures pargis (3), Harkujärve kooli juures (2) ja Rannamõisa ning Muraste vahel.
• Vastavalt lepingule vallavalitsusega sõidab mootorsaaniga rajad sisse Tabasalu looduspargi juhatuse esimees Kaido Taberland.
• Kaido Taberland: "Käin radasid sisse ajamas vastavalt vajadusele, tavaliselt peale lumesadu. Keskmiselt ehk kaks korda nädalas."