Hoogsa elamuehitusega kaasnevad valdavalt positiivsed mõjud. Igal aastal lisandub valda uusi elanikke, kes raja­vad uusi kodusid, aedasid, õuealasid. Suurem osa neist on omanike poolt hästi hoolitsetud ning pakuvad sageli kaunist ja põnevat vaatepilti.

Kiire arenguga kaasneb paraku ka soovimatuid kõrvalmõjusid. Elamuk­runtideks on planeeritud suurel hul­gal maa-alasid, kaugeltki kõik ei ole elluviimiseni jõudnud. Siin-seal võime kohata pooleliolevaid ehitisi, samuti kinnistuid, kus ehitustegevust ei ole veel alustatud. Osad elamualadeks pla­neeritud kinnistud on kaetud umbrohu ja võsaga, seal vedeleb ehitusmaterjale või suisa jäätmeid. Taolised maatükid on visuaalselt inetud, levitavad naa­berkinnistutele umbrohuseemneid ja kevaditi toovad kaasa suure kulupõle­mise ohu. Taolistel omanikel puudub peremehe- ning kohusetunne, nende hooletus võib põhjustada ebameeldivu­si kaaskodanikele. Sellisel juhul peab sekkuma omavalitsus.

Luunja valla territooriumil kehtiv hea­korraeeskiri kohustab kõiki omanikke rakendama abinõusid neile kuuluva­te kinnistute korrashoiuks. Kinnistu omanik peaks vähemalt kaks korda su­veperioodil niitma muru ja rohu oma kinnistul, v.a. põllumajandustootmises oleval maal ja luhaheinamaal, samu­ti likvideerima kinnistult jäätmed jm reostuse.

Vallavalitsus on sunnitud karmistama aasta-aastalt järelvalvet heakorraees­kirja täitmise üle, sest osade kinnistu­te omanikud on pika aja vältel jätnud oma valdused hooletusse. Heakorras­tamata kinnistute omanikele saatnud ja saadame ka edaspidi vallavalitsuse poolt meeldetuletused, milles juhime tähelepanu probleemile ning palume viia kinnistu vastavusse heakorraees­kirjaga.

Korduva rikkumise puhul teeb valla­valitsus kinnistu omanikule ametliku ettekirjutuse, kohustades korrastama talle kuuluva kinnistu määratud täh­tajaks. Ettekirjutuse täitmata jätmise korral on omavalitsusel õigus algata­da omaniku suhtes väärteomenetlus ning kohaldada rahalist karistust.

Loomulikult ei ole kellegi karistamine omaette eesmärgiks ning tuleb kõne alla üksnes juhul, kui omanik tõepoo­lest eirab süstemaatiliselt ettekirjutusi. Valdavalt püüame lähtuda sellest, et iga omanik on suuteline tagama elemen­taarsete kohustuste täitmise, vajadusel juhime sellele tähelepanu.

Soovi korral on igal kinnistuomani­kul võimalik leida hooldustöid teostav ettevõte või eraisik, kes kinnistu korras hoiab.