Pöialpoisse olen sageli sügisel ja kevadel kohanud parves toitumas kuuskedel. Pöialpoisid elavadki peamiselt kuusikutes. Tavaliselt reedab neid piiksumine või vidin. Vanemad inimesed neid enam ei kuule, kuna kuulmine aja jooksul nüristub kõrgsageduslike helide suhtes.

Pöialpoiss on väga väike ja vilgas lind. Seetõttu on nende lindude jälgimine ja pildistamine üsna keeruline. Enamiku ärkvelolekust peavad pöialpoisid tegelema putukate otsimise ja söömisega. Jaak Põdra andmeil pöialpoiss, kelle söömist takistada, kaotab 20 minuti jooksul 1/3 kehakaalust ja sureb nälga ca 1 tunni jooksul. Fred Jüssi kohaselt kaalub pöialpoiss umbes kuus grammi.

Nende lindude pesi leitakse harva. Kirjutatakse, et pöialpoisi pesa on kerakujuline, mis ripub kõrgel mõne oksa küljes. Pesa ehitab emane. Koosneb see ämblikuvõrguga kokku seotud samblast, mis on vooderdatud sulgedega. Sinna munetakse kuni 12 muna, kaks korda suve jooksul. Poegi toidavad mõlemad vanemad.

Pöialpoiss elab keskmiselt kaheaastaseks. Tegemist on Luksemburgi rahvuslinnuga. Pöialpoiss ei kuulu looduskaitse alla.Hääle valjuselt on käblik ületamatu meister. Suhtena kehakaalu, kui inimene nii valjusti hüüaks, kostaks see umbes 80 km kaugusele. Pöialpoisi ladinakeelne nimi aga viitab kuningale või printsile. Jälle palju jõudu.

Looduskaitse alla ei kuulu ka käblik, suuruselt õige vähe pöialpoisist suurem lind. Mõned aastad tagasi teadsin Viimsis ühte käbliku pesakohta. Nüüdseks on linnud kohast loobunud.

Selle pruuni linnu tunneb ilmeksimatult tema püstisest sabajupist. Käblikud on samuti püsimatud liikudes vilkalt oksalt oksale. Armastavad tegutseda varjus, kus leidub rohkesti peidukohti.

Käblik on kevadel üks esimesi lauljaid. Talveks ära lennanud linnud saabuvad märtsis-aprillis. Sven Zaceki sõnul on käblikute pereelu omapärane. Esmalt hõivab territooriumi isaslind, millest kõigile kuskil väljapaistval kohal lauldes teada annab. Seejärel ehitab isane 5-7 poolvalmis pesa ning hakkab neid emasele pakkuma. Emane valib välja ühe pesa, ehitab selle lõpuni ning muneb sinna 5-7 muna. Kuna isaslinnul on nüüd veel mitu vaba pesa, siis ta meelitab sinna veel kuni paar emast hauduma. Niimoodi ei saagi isane tegeleda millegi muu, kui territooriumi kaitsmisega ja emaste külastamisega, mistõttu ta haudumisel ja poegade toitmisel eriti ei osale.

Foto: Pahandus

Käblik. Foto: Pahandus

Käblik elab kuni kuus aastat. Käblik ei ole looduskaitse all.