Nõmme halduskogul on traditsioon pidada ka väljasõiduistungeid. Sellel aastal oleme käinud tutvumas Nõmme spordikeskuse ja Nõmme sotsiaalmaja tööga. See on olnud hea võimalus kohapeal tutvuda nende tööga ja olla neile toeks nende tegemistes.

Sellel aastal oleme arutanud mitmeid Nõmmele tähtsaid küsimusi. Tutvusime Sanatooriumi pargi arenguvõimalustega, maakütte kasutamise võimalustega Nõmmel. Linna peaarhitekt - ameti juhataja asetäitja Endrik Mänd - tutvustas Nõmme linnaosa üldplaneeringu hetkeolukorda. Halduskogu juurde sai moodustatud linnaosa üldplaneeringu töögrupp, kuhu kuuluvad halduskogu liikmete kõrval ka linnavalitsuse liikmed ja Nõmme kodanike ühenduste esindajad. Üldplaneering on kõigi nõmmelaste jaoks väga oluline ja selle vastuvõtmisega ei tohi kiirustada. Töö üldplaneeringuga jätkub ka järgmisel aastal. Tähtis on, et kõik ettepanekud saaks korralikult läbi arutatud ja vaieldud ning alles siis võib halduskogu teha oma otsuse üldplaneeringu kehtestamise osas.

Tallinna linnavolikogu ja linnavalitsus on küsinud ettepanekuid Tallinna põhimääruse muutmise ja halduskogu töökorralduse muutmise osas. Nõmme halduskogu otsustas esitada järgmised muudatused: 1. Tallinna linnavalitsus ja linnavolikogu peavad arvestama halduskogu protokolliliste otsustega, 2. linnaosavanema valib halduskogu linnaosa elanike hulgast, 3. halduskogu revisjonikomisjonil on õigus kontrollida linnaosavalitsuse ning tema osakondade ja hallatavate asutuste tööd, 4. Tallinna linnavalitsus konsulteerib linnaosa halduskoguga linnaosa puudutavate otsuste koostamisel ja vastuvõtmisel, 5. Tallinna põhimääruse § 95 punktist 4 «Linnaosa puudutava küsimuse arutamisel kuulab linnavolikogu üldjuhul ära selle linnaosa halduskogu seisukoha» jätta välja sõna «üldjuhul».

Halduskogu on arutanud ja kooskõlastanud 28 detailplaneeringu algatamise eskiisi ja detailplaneeringut ning heakskiidu on saanud üheksa kooli ja lasteaia arengukava. Ühe korra jäi kvoorumi puudumise tõttu detailplaneeringute kooskõlastamine ära, kuna kohal oli vaid kaheksa liiget. Siinjuures tahaks tänada väga aktiivseid halduskogu liikmeid Rein Ratast, Valdek Mikkalit, Tõnu Meijelit, Urmas Mardit, Ando Lepsi, Anneli Chhabrat, Maris Liidersit ja Marek-Andres Kautsi, kes on andnud olulise panuse halduskogu töösse.

Kõigile nõmmelastele soovin rahulikku jõuluaega ja särtsakat aastavahetus!

KOMMENTAARID:

Urmas Mardi, Nõmme halduskogu arengu-, planeerimis- ja keskkonnakomisjoni esimees

Kaks aastat tagasi valiti mind Nõmme halduskogus arengu-, planeerimis- ja keskkonnakomisjoni esimeheks. Komisjonis on üheksa liiget ja me käime koos kaks korda kuus. Tänavu on peetud 16 koosolekut ja arutatud 34 teemat. Enamasti tegeleme detailplaneeringutega. Komisjoni menetluses on ka Nõmme üldplaneering, mida menetleb eraldi töörühm, kaasates kõiki huvigruppe. Oma töös olen lähtunud Nikolai Von Glehni mõtetest «Haritud mehed, olge head, hoidke oma isamaad, et mõni harimata Miku oma isamaad ei riku» ja «Nopi lilled ja muud, aga ära puutu puud». Tänan kõiki komisjoni liikmeid, kes tegutsevad selleks, et Nõmmel oleks mõnus ja turvaline elada. Soovin nõmmekatele rahulikke jõule ja lastele palju päkapikke.

Rainer Vakra, Nõmme halduskogu liige, riigikogu liige

Loomulikult on praegu kõige olulisem teema meie linnaosa üldplaneering. Nõmmelasena näen selget vajadust, et üldplaneeringus oleks täpsemalt kajastatud Nõmme kui metsalinna staatus. Näiteks on senistele haljasaladele maakasutuse kaardil tihti määratud uued kasutusviisid. Sellega antakse riigile võimalus need müüa tarastatud elamumaadeks ja sellega vähendada Nõmme kordumatut rohelust. Meie linnaosa omapära seisukohalt on kõik ühiskasutatavad tänavaäärsed kõrghaljastusega pisisiilud üliolulised. Teisalt tuleks halduskogul selgemalt kaasa rääkida linnaosa tuleviku kavandamisel ja arendamisel. Olgu selleks vajadus laiendada Nõmme kultuurikeskust, rajada Nõmme gümnaasiumi territooriumile Nõmme spordimaja või rekonstrueerida Pääsküla gümnaasium. Need on teemad, mis on vajavad kiireid ja sisulisi otsuseid.