Admiral A.J v. Krusenestern oli Peterburiga seotud kogu oma teadliku elu, eriti tihedalt aga 15 aastat, mil ta juhtis Venemaa mereväe kadetikorpust ning pani oma tööga aluse sisulisele merehariduse andmisele Venemaal.

Nii oli kogu ekskursioon seotud selle kuulsa mehega: külastati erinevaid merendusega seotud muuseume, käidi kuulsal Auroral ja jäälõhkujal Krasin. "Meid viidi Auroral isegi sellistesse ruumidesse, kuhu muidu turiste ei lubata, näiteks katlaruumi. Saime teada, millistes tingimustes pidid endised meremehed tööd tegema," jagas oma reisimuljeid Merike Beljajev Simuna koolist.

Meie õpilastele oli kõige meeldejäävam kohtumine Peterburi 301. gümnaasiumi õpilastega. Koolis on 1.- 4. klassini avatud spetsiaalne merendusalane klass. "Ma poleks uskunud, et seal nii sõbralikud ja abivalmis õpilased on," ütles Kaspar Kivistu Kiltsi koolist. "Nad tulid meie juurde, võtsid käest kinni ja hakkasid kohe suhtlema," rääkis Merike Beljajev. Poiste arvates oli seal täiega lahe: "Me mängisime mälumängu, voltisime laevu, tallusime õhupalle."

Pärast ettekandeid ootas õpilasi merendusalane viktoriin ja vestlusring. "Vene lapsed laulsid meile ja kõik koos mängisime ning meil oli nii tore, et kuidagi ei tahtnud lahkuda sellest koolist," rääkis Merike Beljajev

Edasi mindi üheskoos Peterburi kooli õpilastega Krusensterni ausamba juurde lilli viima. Kiltsi õpilased laulsid ausamba juures oma kooli hümni. Hümni sisse on ka kuulus admiral pandud.

Kogu seda üritust jäädvustas Vene televisioon ja näitas ka oma uudistes. Huvi meie vastu oli suur, Lembit Keerusel tuli anda televisioonile mitu intervjuud.

Kõige ilusamaks ja kõige enma muljet avaldanud muuseumiks Peterburi ekskursioonil oli õpilaste arvates Ermitaaz, eriti selle kalliskivide osakond. "Nägime, milliseid kullast ja kalliskividest ehteid kandsid kunagised Vene riigi valitsejad Peeter I ja Katariina II. Need olid uskumatult ilusad," ütles Merike Beljajev.

Kaunist Peterburi linna imetleti nii bussiekskursioonil kui ka õhtul laevaga mööda Neeva jõge ja kanaleid sõites, Nesvki prospektil jalutades.

Paljude jaoks oli maa all kiiresti metroorongiga sõita esmakordne kogemus. "Nägime erinevaid metroojaamu, millest mõned olid uued ja tavalised, mõned vanad ja väga ilusad," rääkis Merike Beljajev.

Lembit Keeruse sõnul kingiti omalt poolt lahketele võõrustajatele admiralist 2008. aastal valminud dokfilm "Spe Fretus - lootusele tuginedes" ja äsjailmunud Kiltsi mõisa raamat. "Nad olid meeldivalt üllatunud, et Eestis, nii väikeses kohas nagu seda on Kiltsi ja Väike-Maarja, pööratakse Krusensternile nii palju tähelepanu." Lembit Keerus lisas, et ta näitas seda filmi ka juhuslikele inimestele. Kõik nad teadsid, kellest on jutt. Keeruse andmeil kuulub admiral A.J.v Kursenstern Venemaa 25 kõige tuntuma inimese hulka.

Reisi eesmärgiks oli piiriülese kultuurikoostöö edendamine ja kontaktide vahetamine. See see õnnestus igati.

Imetoredaid reisimuljeid ei vähendanud ka reisi lõpus ees oodanud pikk ootamine Vene-Eesti piiril.

Reisiseltskonna muljed võtab kokku Merike Beljajev: "Minule meeldis Peterburi väga-väga ja kogu meie sõit oli super. Kui saaks veelkord minna, siis ma ei kõhkleks hetkegi ja oleksin esimene mineja. Suur aitäh Kiltsi koolile ja eriti õpetaja Lembit Keerusele selle imetoreda reisi eest!"