Olete Viimsis elanud juba Kirovi kalurikolhoosi aegadest, kuidas Viimsisse sattusite?

Viimsisse tulin kõigepealt tööle, elades Meriväljal. Meriväljalt oli juba lihtne üle raudtee töökohale lähemale kolida.

Miks on Viimsi nii pikaks ajaks teie ja teie pere kodupaigaks jäänud?

Peamiselt on need juured. Minu vanaema Juliane Loviise sünnikodu oli Merivälja alal asunud omaaegses Kaasiku küla rannaäärses talus. Vanaisa Jüri Kalmbergi sünnikodu oli Miidurannas.

Merivälja ümbruses on minu emapoolne suguvõsa. Sõites linna tööle või koju tagasi naudin iga päev kaunist merevaadet. Samuti on üks minu poegadest Viimsisse oma kodu rajanud.

Olete koduvallas juba pikalt ühiskondlikult aktiivne olnud. Mida arvate tänapäeva Viimsist võrreldes eelmise sajandi Viimsiga?

Viimsis on värske ja puhas õhk, meri on lähedal - need on väärtused, mis siin läbi aastate on olnud. Samas on tänapäeva kogukonnakultuur muutunud - Viimsisse on tulnud elama palju uusi elanikke, kes on ostnud siia kortereid. Loodan, et Viimsi on nende jaoks ka kodukoht.

Tänapäeval on siin ka lasteaiakohtade vähesus, ühe pere lapsed peavad kahjuks käima eri lasteaedades. Õnneks on vald koole ja lasteaedu arendanud ja arendamas.

Mis on teie meelest Viimsis hästi ja mida võiks paremaks muuta?

Loodan väga, et lähiajal kutsutakse kokku Haabneeme alevikuvanema uued valimised, et aktiivse alevikuvanemaga saaksime teha Haabneeme rohkem korda, kirjutada projekte ja projektirahastustega luua toimivat sotsiaalset infrastruktuuri.

Ka võiks Haabneemes olla koolid omavahel kõnniteega ühendatud nii, et ei pea sõiduteed ületama. Tänavad peaks olema lapsesõbralikumad, et lastel oleks turvalisem liikuda. Huviharidus võiks olla Viimsis laiem ja enam korraldatud, et saaks lapsi senisest oluliselt rohkem kaasata huviharidusse.

Tänasel päeval on nii Viimsi muusika- kui kunstikooli ruumid väikeseks jäänud. Käsitööringide ruume võiks rohkem olla. Noorte poiste kaasamine ja ühistegevus on oluline, et istutaks vähem internetis ja õpitaks huvitegevuse kaudu omavahel näost näkku suhtlema.

Hea, et Viimsis on endiselt raamatukogu, samas võiks olla see kauem avatud, et õhtul peale tööpäeva linnast tulles jõuaks veel sealt läbi astuda. Arvan, et inimestel tuleb ka endal aktiivsem olla ja ise kaasa aidata ühiskonna arengusse.

Olite taasasutatud Viimsi valla esimese volikogu liige, kas teie kõik eesmärgid realiseerusid või on midagi, mis on läinud teisiti, kui kavandasite?

Jah, suured eesmärgid on ellu viidud: Püünsi kool sai rajatud, mõisapark korrastatud. Kahju, et kolhoosi vanad hooned on kõik räämas - kalatööstus, keskuse hoone ja selle juurdeehitusena kavandatud tehnokeskus, vana Piilupesa laseteaia hoone. Ülimalt kahju on Rein Hansbergi projekteeritud Eesti parima kooli projekti tunnustuse saanud vanast Viimsi koolihoonest, mis seisab tühjana. See oli lapsesõbralik koolihoone.

Olete läbi elu tegelenud palju Viimsi lastega. Mida arvate, kuidas on või kas üldse on Viimsi lapsed muutunud?

Lapsed on vahvad ja väga toredad. Iga generatsioon on meist targem, tuleks arvestada nende nutikusega ning neid tuleks palju enam kaasata ja innustada, nendega rohkem koos asju teha. Kahjuks on väga paljud lapsed sunnitud aega kulutama bussisõitudele linna ja tagasi.

Bussiühendused on aga harvad ja bussid sageli täis ning piletisüsteem viimsilasele keerukas.

Selleks, et lapsed oleksid hoolivamad, tuleb neid kaasata ühiskonna projektidesse ja huvitegevusse kohapeal.

Millised on need kohad, väärtused, mis muudavad Viimsi teie jaoks koduks?

Puhas õhk, kaunis loodus, ilus mereäär. Minu jaoks on tähtis, et mu pere elab minu läheduses, saan oma lastelastega mere ääres käia. Maitsvat sööki nautida Rootsu restoranis, samuti Rootsu rannabaaris Haabneeme rannas.

Teie suhe merega - palju merega suhtlete, kas olete külastanud ka Viimsi saari?

Mulle meeldib paadi ja laevaga sõita. Kahjuks ei ole ma jõudnud külastada Viimsi saari. Naissaare kontsertidele olen tahtnud minna ja kindlasti tulevikus seda ka teen. Olen rattaga sõites tutvunud Viimsi mandriosaga, kuid saared on koht, mida pean veel avastama.

Kuidas pärast kurnavat tööpäeva oma "akusid" laete? Kas olete leidnud mõne mõnusa tegevuse kodukohas? Kuidas Viimsis oma vaba aega veedate (üksi, perega)?

Minul on vedanud - terve elu olen teinud tööd pühendunult ja armastusega. Minu töö on loominguline, iga päev väga huvitav ja enamasti ei kurna. Peale tööpäeva käin kontsertidel. Kui jõuan ja veel ei ole pimedaks läinud, siis jalutan mööda Kesk teed Haabneeme randa ja naudin päikeseloojangut. Samuti käime lastelastega mere ääres jalutamas ja suvel jäätist söömas.

Kuidas tutvustate Viimsit oma sõpradele? Mida näitate, kuhu neid viite?

Viimsi mõis, peokeskus ja vabaõhumuuseum on toredad kohad, mida tutvustada. Mulle meeldib sõita sõpradega Rohuneeme lõppu ja vaadata rannikujoont. Vahepeal süüa suurepärast toitu Rootsu restoranis.

Viimsi on kodukoht, millel on väärtus. Olen saanud olla ka välisriikides, kuid ükski paik ei ole olnud minu jaoks armsam kui kodu Viimsis.