Kui viisite toataimed välja suvitama, siis nüüd on õige aeg nad tagasi tuppa kolida. Ööd muutuvad järjest külmemaks ja see ei sobi paljudele toataimedele. Talveks ei soovitata välja jätta ka mugulbegooniaid, juuremugulatega daaliaid jt.

Praegu on õige aeg lilli suurematesse ja uue mullaga pottidesse ümber istutada. Kimbutama võivad hakata hallaööd.

Öise jaheduse eest on vaja kaitsta kurgi ja suvikõrvitsapeenar kattelooriga, et pikendada saagi valmimist. Ka suvelilled tasub looriga katta - nii kestab õiteilu veel mõnda aega. Suveõitsejad võib sügisõitsejate vastu välja vahetada. Krüsanteemid on soovitatav ööseks katta või aiavaasidega tuppa või kuuri alla tõsta. Kanarbikud, eerikad ja talihalid on need, mis sügisel peenardes või aiavaasides vapralt külma kartmata ümbrust kaunistavad.

Septembris algab sügisene istutushooaeg

Pane lillesibulad mulda. Kõige esimesena istuta maha sügiskrookused ja nartsissid, veidi hiljem hüatsindid ja tulbid. Kuigi levinud on arusaam, et sibullilli istutatakse septembri teises pooles, erineb istutusaeg lähtudes lillesordist paari kuu võrra. Kõige pikema istutusajaga (augustist oktoobrini) on näiteks siniliiliad, kobarhüatsindid, kirgaslilled ja võrkiirised. Septembri ja oktoobri jooksul võib mulda pista hüatsindid, tulbid, laugud ja krookused. Sibullilled on küllaltki valgus- ja soojanõudlikud, seega peaks peenar asuma pigem päikesepaistelises paigas. Mõned sibullilled, nagu lumikellukesed, võsaülased, kollased nartsissid ja metsatulbid, taluvad siiski ka varjulisemat kasvukohta.

Paljasjuurseid puid ja põõsaid asu istutama siis, kui lehed tulevad põõsaste küljest kergelt lahti. Viimane aeg on jagada ja ümber istuda pojenge.

Saagikoristusele lisaks on sügis oluline aeg, millal luuakse tingimused järgmise aasta saagikusele. On õige aeg anda aiale sügisväetist: taimed jõuavad toitaineid veel omastada ja talvele paremini vastu pidada.

Vaatamata sellele, et suvi on peaaegu läbi, ei pääse niitmisest veel niipea: muru tuleb niita korrapäraselt, sest varasügisesel niiskemal ajal kasvab see hoogsalt. August ja september on hea aeg muru talvekindluse parandamiseks istutus- ja sügisväetisega. Muru talveks ettevalmistamine tähendab hoolikat lõikamist ja riisumist enne talvekülmasid. Muru sügisniitmisel võib murukõrguseks jätta umbes 6 cm. Langenud lehed riisutakse, et vähendada haiguste leviku ohtu lamandunud lehtede all.

Rohi lillepeenrad, et need talveks ette valmistada. Rooside õienupud lõika ära pärast esimest öökülma. Püsikuid ära lõika päris mullapallini, jäta kõrgemad rootsud, mis saavad talvel külmakaitseks lund koguda.

Enne külmi kaitstakse viljapuid

Kindlaim viis on paigutada puude ümber piisavalt kõrge kanavõrk. Puude koort tuleb kaitsta jäneste, kitsede ja ka muttide eest. Selleks on hea kasutada spetsiaalset tüvekaitset, kuid sobib ka tavaline jõupaber. Näiteks toomingaoksad ja kanasõnnikugraanulite lõhn peletab närilisi.