Kokkulepe lihtsustanud oluliselt Linnamajanduse töökorraldust linna koristamisel. Kui varem oli probleemiks, et kojamehed ja puhastusauto ei saanud lõbustusasutustest väljuvate inimeste tõttu kesklinna õigeaegselt koristada, siis mais oli linn juba kell 6 koristamiseks piisavalt tühi. Lisaks vähenesid politsei andmetel ka korrarikkumised.

Möödunud nädalal linnavalitsuses toimunud kohtumisel teatasid aga Vaekoja ja ööklubi Diva esindajad, et seoses majanduslike huvidega soovivad nad leppest loobuda.

Linnapea Mati Mäetalu rõhutas, et kokkulepe saab kehtida vaid juhul, kui sellest peavad kinni kõik meelelahu-tusasutused. Ta märkis, et veel kehtivale kokkuleppele vaatamata oli nt Vaekoda juba eelmisel nädalavahetusel hommikuti kauem avatud ja viimased pidulised asutasid end koduteele kella 8 paiku.

“Kahju, et ettevõtjate suur kasumisoov ja vale arusaam ühtse linnaruumi toimimisest suutsid mõistliku ja tulemust andnud kokkuleppe põhja lasta.”

Diva tegevjuht Kristjan Lillimägi ütles, et tema teada oligi tegemist kuuajalise prooviperioodiga, mitte pikaajalisema muudatusega. Divale see kuuajaline varasem sulgemine äriliselt ei istunud. Nüüd hoitakse oma uksi lahti taas seni, kuni nõudlust on. “Üldjuhul poole kuueni, elu on näidanud, et suveperioodil on umbes nii,” tähendas Lillimägi.

Suvist varasemat sulgemist Diva enam proovida ei taha. Lillimägi sõnul on siseturistid need, kes sellisel kellaajal siiski veel väljas soovivad olla ja süüagi tahavad.

“Meie otsus oli puhtalt äriline, paraku oleme meie seeläbi kõige suuremad kaotajad ja meile ei hüvita seda keegi. Peamegi praegu tegema tööd, et talve vastu pidada,” põhjendas ta.

Linnapea sõnul näitab Diva otsus aga selgelt, et arvestatakse vaid iseenda huvidega. Nõnda ei jää Mäetalu sõnul neil muud üle, kui aidata asjade muutumisele kaasa ja loota seadusandluse muudatusele, mis annaks öise majandustegevuse reguleerimise õiguse kohalikule omavalitsusele.

Tõenäoliselt hakkaksid Kuressaare lõbustusasutused sel juhul oma uksi sulgema varem kui kell 5 hommikul. Diva teatest ja Vaekoja tegevusest tulenevalt ei ole linnavalitsusel praegu võimalik ka ülejäänud asutustelt varasemat sulgemist nõuda.

Veebruaris sõlmitud kokkuleppe kohaselt pidid Diva, Vaekoda, Pritsumaja, Ärtu, Kodulinna lokaal, Privilege ja Aspasia sulgema oma uksed perioodil 1. maist 31. augustini kell 5 hommikul.