Samas väärivad tunnustust ka uued algatused ja ettevõtmised, olgu selleks Veera Saare juubeliaasta tähistamine. Praeguse Tapa valla aladelt on pärit või on siin elanud/ töötanud palju tuntud inimesi. Ka selle pärandi esitlemisel võivad meile šotlased abiks olla, kes väga hästi on viinud üldsuse südamesse oma kirjanduskujud. Olgu tegemist Harry Potteriga või Robert Burnsi luulega.

Me ei peaks kartma nende inimeste pärandi esitlemist nüüdisaja võimaluste ja arusaamade kohaselt, sest eestlastele igiomane sisemine väärikus ei lase meil seda pärandit lörtsida.

Võtame või Priit Pärna filmifestivali, mis oli kui kummardus Eesti animatsioonile ja meie vallast pärit valdkonna suurmeistrile.

Rõõm on olnud teada saada, et festival tuleb taas. Märtsis avati Tapal Ukraina kultuurikeskus. Ukrainlasi on Tapa vallas palju ja on väga hea, et neil on huvi koos midagi teha, hoida alles oma rahva traditsioone, õpetada oma rahva keelt ning kombeid ka lastele. Loodetavasti teevad sama ka eestlased, kes kas alaliselt või ajutiselt vahetanud Tapa valla mõne välisriigi omavalitsuse vastu.

Suvistele kultuurisündmustele tagasi vaadates ei saa mööda minna Tapa vaksalis etendunud „Viirastuste vaksalist". Katsega tuua uuesti elu sisse Tapa vanasse vaksalisse osutus edukaks - näitetrupile kui ka vaatajatele meeldis toimumispaik väga ja kindlasti toimub etendusi seal ka 2013. aastal.

Lehtse neiu Elina Born rõõmustas meid oma väga eduka esinemisega saates „Eesti otsib superstaari". See, kuidas siinkandis temale kaasa elati, peegeldus ka tänavapildis.

Usun, et minu tänusõnadega Elinale muusikaelamuse pakkumise eest ühinevad paljud.

Hea tahe aitab halvast üle

Tapa valla ühinemisettepanekut Aegviidu ja Ambla vallale ning sellele järgnenut iseloomustab seevastu hästi saksa kirjaniku Manfred Kyberi ütlus: „Aeg ei loe midagi. Üks päev võib tähendada palju, ja hulk aastaid mitte midagi. Ainult seal, kus seisavad arengu viidapostid, on toimunud midagi, mis jääb."

Sellest, millised sündmused ja millises järjekorras toimusid, saab maakonnalehest üle lugeda. Paaril asjaolul siiski peatun. Ette on heidetud liig nappi aega. Tõepoolest, ajaga polnud priisata, sest eesmärk oli teha ettevalmistusi 2013. aasta kohalike valimiste ajaks uue valla loomiseks. Hea tahtmise korral oleks siiski jõudnud olulistes asjades kokku leppida ning ka rahvaküsitluse ära teha. Paraku selgus juba üsna läbirääkimiste alguses, et napibki heast tahtmisest, mistõttu oli selline lõpp ka loogiline tagajärg.

Samas olen endiselt veendunud, et perspektiivis on ülimalt oluline ja vajalik haldusreform läbi viia. Seda nii sisuliselt kui ka territoriaalselt. Nüüd on ka vabariigi valitsuse tasandil astutud jõulisemaid samme ühinemise soodustamiseks, olgu selleks kasvõi suurem rahaline toetus.

2012. aastat meenutavad nii Tapa, Jäneda kui ka Lehtse inimesed veel mõnda aega kui kaevetööde aastat. Tänan neid siinkohal kannatlikkuse eest, on ju selgemast selgem, et nii ulatuslikud kaevetööd põhjustasid ebamugavusi. Nõustun, et neid kaevikuid oli ikka palju küll, aga see töö oli vaja ära teha. Jäänud on veel mõned jupid vee- ja kanalisatsioonitorustikke ning ka kaugküttetorude paigaldamine on lõpusirgel. Tulemuseks on väiksemad soojakaod ning võimalus ühineda ühisveevärgi-ja kanalisatsiooniga. Järk-järgult avaldab Statistikaamet 2011. aasta rahvaloenduse tulemusi.

Elanike arvu osas sarnaneb Tapa vald paljude teiste omavalitsustega, kus võrreldes registriandemetega elab inimesi vähem.

Eks need tulemused ole mõttekoht meile kõigile, mida saame teha, et järgmise rahvaloenduse andmed võiksid meid rohkem rõõmustada kui kurvastada.

Soovin kõigile lennukaid mõtteid, julgust ja pealehakkamist neid teostada, vajadusel küsida abi ning pakutud abi ka vastu võtta. Koos on kergem.