Muuseum on rajatud skulptori suveateljeesse Paldiskis aadressil Adamsoni 3, kus Adamson oma Eestis viibimise perioodidel elas ja töötas. Skulptori noorem tütar Maria Maddalena Carlsson kinkis ateljee koos kinnistuga 2005. aasta 11. novembril Eesti Vabariigile sooviga, et sinna saaks tema isa elu ja tööd kajastav muuseum. Alaliselt Rootsis elav Maria Maddalena Carlsson on oma särava isiksusega, terava mälu ja sooja huumoriga olnud abiks ja toeks muuseumi loomisel ning osales ka selle avamisel.

Alates 13. novembrist on muuseum külastajatele avatud kolmapäevast pühapäevani kell 11-15 ning tutvustab skulptor Amandus Adamsoni elu ja loomingut. Muuseumis eksponeeritakse kujurile kuulunud mööbliesemeid ning fotosid ja dokumente perekonnast. Suures osas Eesti Kunstimuuseumi kogudesse kuuluvat Adamsoni loomingut esitatakse kolmemõõtmeliste virtuaalobjektidena.

Ettevalmistustööd ajaloomälestisest hoone restaureerimiseks ja muuseumi rajamiseks algasid 2006. aastal ning restaureerimine ja ekspositsiooni koostamine 2009. aasta kevadel. Tööde teostamist rahastasid Kultuuriministeerium, Muinsuskaitseamet ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS). Tööde kogumaksumuseks kujunes 6,2 miljonit krooni, millest EAS-i piirkondade konkurentsivõime tugevdamise toetus moodustas kokku 3,6 miljonit krooni.

Restaureerimise projekti koostas Arhitektibüroo Allan Strus OÜ, tööd teostas Rihti Projekt AS. Muuseumi sisekujunduse autoriks on Laika, Belka & Strelka OÜ. Ekspositsiooni 3D lahendused teostas 3 Technologies R&D AS.

Harjumaa Muuseum tänab kõiki, kes on oma abiga ateljeemuuseumi avamisele kaasa aidanud.

______________________________________

Huvitavat Amandus Adamsonist

Amandus Heinrich Adamson sündis 12. novembril 1855 Paldiski lähedal Uuga-Rätsepal. Seitsmeaastaselt alustas Amandus kooliteed Tallinnas Toom-Vaestekoolis. Juba koolis tegeles tulevane skulptor kunstiga, nikerdades puutükikestest laevukesi. Kunstihariduse omandas Adamson Peterburi Kunstide Akadeemias. Oma esimese näituse avas ta 8.aprillil 1887 Peterburis. Lisaks Venemaale on Adamson end täiendanud Pariisis ja Itaalias. Varem skulptuuridele pühendanud Adamson hakkas 1901. aastast rohkem võtma suuna monumentidele.

Tema üks tuntumaid töid on „Russalka“ Tallinnas.

Adamsonist sai 1907. aastal Peterburi Kunstide Akadeemia akadeemik, kelle käe all õppisid teiste seas ka Nikolai Triik ja Konrad Mägi. 1918. aastal naases Adamson kodumaale – Paldiskisse.

26. juunil 1929. aastal varises vanameister südameataki tagajärjel kokku ja suri. Ta on maetud Pärnu Alevi kalmistule. Amandus Adamson jättis endast maha hulgaliselt lõpetamata skulptuure.