Eelkõige on omavalitsuse eelarvet koormanud erakordselt lumerohke talv. Talihooldusele on kulunud viimase nelja kuu jooksul ca 70 300 eurot (1,1 miljonit krooni). Vabariigi Valitus eraldas vallale teede hooldeks ca 44 700eurot (0,7 miljonit krooni), mida on ilmselgelt vähe ja millega ei ole võimalik teostada suvist ja talvist teede hooldust. Tulude vähenemise peamised põhjused tulenevad seadusemuudatustest ja riigipoolsete toetuste vähenemisest ning oluliselt mõjutab valla tulusid tulu saanud elanike arvu langus.

Kokkuhoiumeetmeid on rakendatud selles eelarves kõikidelt kuluridadelt, ka sealt, kust kokku hoida on väga keeruline. Möödunud eelarveaasta ei olnud meile sugugi lihtne, kuid rasket aastat aitas stabiliseerida Vabariigi Valitsuse omavalitsuste tulubaasi stabiliseerimise toetus, kokku ca 76 690 eurot (1,2 miljonit krooni). See oli valla eelarvesse planeerimata tulu, mida valitsus eraldas kvartaalse arvestuse põhjal. Võrdluse aluseks oli 2008. aasta üksikisik tulumaksu laekumine ja keskmine palk. Kui 2010. aasta I kvartalis oli tulumaksu laekumise langus suurem kui 20%, siis eraldati omavalitsustele toetust, et kõikide omavalitsuste tulumaksu laekumine ei langeks alla 20%. Meile tähendas see suhteliselt suurt toetust, kuna aastal 2008 oli Ambla vallas tulumaksu laekumine ca 1,18 miljonit eurot (18,5 miljonit krooni) - see on suurim laekumine läbi aastate. Aastal 2007 – ca 1.01 miljonit eurot (15,9 miljonit krooni), aastal 2006 – 0,76 miljonit eurot (11,9 miljonit krooni). Seoses ülikiire majanduskasvuga kasvas tulumaksu laekumine väga kiiresti, kohati 33%, kui võrrelda aastat 2007 ja 2008. Ambla valda võrreldi meile kõige sobilikuma aastaga. Stabiliseerimise toetusega saime kompenseerida tulude kehva laekumist, kuid tegemist oli erakorralise toetusega, millega ei saa arvestada käesoleval aastal.

Eelmisel aastal lõpetati Aravete keskkoolihoone uue osa rekonstrueerimine ning Ambla aleviku ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni (ÜVK) ehitamise I etapp. Sellel aastal jätkub koostöös AS-iga Paide Vesi Ambla aleviku ÜVK II etapi ehitus ning alustatakse projektdokumentatsiooni koostamist Aravete ja Käravete aleviku ühisvee- ja kanalisatsioonisüsteemide rekonstrueerimiseks. Ehitust alustatakse 2012. aastal.

Hoolimata rasketest aegadest on jätkuvalt eelistatud infrastruktuuride arendamise projektid, aga ka mõistlik majandamine omavalitsuse üldise võimekuse säilitamiseks valla kõikide hallatavate asutuste töös ja sotsiaalvaldkonnas. Endiselt on meile oluline külaseltside ja mittetulundusühingute tegevuse toetamine ja osalise kaasrahastamise tagamine. Püüame toetada neid projekte, mille jaoks on seltsid saanud põhiosa rahastuse muudest fondidest ja programmidest.

Käesolev eelarveaasta on meile keeruline, kuid targalt ja otstarbekalt majandades suudame seljatada raske majandusolukorra.

Määrusega vastu võetud Ambla valla 2011. aasta eelarve on kättesaadav Ambla valla veebilehel www.ambla.ee, vt „Valla juhtimine“ > „Õigusaktid“ > „Ambla valla eelarve“> „Ambla valla 2011. aasta eelarve“.