Põhitegevuse tulusid on planeeritud 2013. aasta eelarvesse võrreldes 2012. aastaga 8% rohkem. Füüsilise isiku tulumaksuna laekub valla eelarvesse 11,57% isikute brutotulust, kelle elukohaks rahvastikuregistri andmetel on Ambla vald. Füüsilise isiku tulumaksu osas planeeritakse 2013. aasta eelarvesse juurdekasvu 7 % võrreldes 2012. aasta eelarvega.

Maamaks on maa maksustamishinnast lähtuv maks, mis laekub 100% valla eelarvesse. Maa maksustamishinna määra kehtestab vallavolikogu. Ambla vallas on maamaksumäär 2,5% maa maksustamishinnast ehk maksimaalne võimalik protsent. Valla 2013. aasta eelarvesse on planeeritud maamaksu laekumiseks 102 000 eurot, mis on 1% vähem kui 2012. aastal.

Tulud kaupade ja teenuste müügist on vallale laekuv riigilõiv ja teenitud tulu hallatavate asutuste majandustegevusest.

Saadud toetused tegevuskuludeks on tasandusfond, toetusfond ning muud toetused. Tasandusfond on ettenähtud riigipoolne rahaline toetus väiksema tulubaasiga omavalitsustele. Tasandusfondiga ühtlustatakse omavalitsuste rahalisi võimalusi avalike teenuste pakkumisel. Võrreldes 2012. aasta eelarvega on tasandusfond Ambla vallale tõusnud 8,7%. Lisaks eraldab riik kohalikule omavalitsusele toetusfondi, mis on võrreldes 2012. aastaga tõusnud 18%. Lähtuvalt 2013. aasta rahandusministri määrusest on vahendid ette nähtud üldhariduskoolide õpetajate, direktori ja õppealajuhataja palkadeks, pedagoogide täienduskoolituseks, õpikute ja õppevahendite soetamiseks, koolide investeeringute toetuseks, lasteaia õpetajate täiendkoolituseks ning tasuta koolilõunaks põhikooli õpilaste osas.

Toetusfondi summade hulgas on veel vahendid toimetulekutoetuste maksmiseks, puudega laste hooldamise toetus ning lapsehoiuteenuse vahendid. Alates 2013. aasta juulist hakatakse maksma uue toetusena riigipoolsetest summadest ka vajaduspõhist peretoetust. Alla vaesuspiiri elavate laste arvu määramise aluseks on lastega samal rahvastikuregistri aadressil elavate täiskasvanute sissetulek. Ambla vallale on eraldatud 2013. aastaks 2 762 eurot vajadusepõhise peretoetuse maksmiseks. Vajaduspõhise peretoetuse suurus on ühe lapsega perele 9,59 eurot kuus ning kahe ja enama lapsega perele 19,18 eurot kuus.

Muud saadud toetused tegevuskuludeks on riigi poolt eraldatud summad kohalike teede korrashoiuks, kirjanduse soetamiseks raamatukogudele, töötajate õppelaenude kustutamiseks ning koolipiima ja -puuvilja toetus koolidele ja lasteaiale.

Muud tegevustulud on tulud loodusressursside kasutamise eest. Põhjavee kasutajad maksavad Keskkonnaministeeriumile tasu põhjavee kasutamise eest. 50% Ambla valla territooriumilt ammutatud põhjavee kogustelt makstavast tasust laekub valla eelarvesse. 2013. aasta eelarvesse on planeeritud tuluna 4 000 eurot.

Olmejäätmete saastetasu on planeeritud Ambla valla 2013. aasta eelarvesse tuluna 1 620 eurot.

Põhitegevuse kulusid on planeeritud Ambla valla eelarvesse võrreldes 2012. aastaga 8,7% enam.

Antud toetused tegevuskuludeks on füüsilistele isikutele antavad toetused, mis omakorda jagunevad toetusteks eakatele, puuetega inimestele ja perekondadele. 2013. aasta eelarvesse on planeeritud sellisteks toetusteks 61 026 eurot. Sihtotstarbelised toetused on peamiselt MTÜ-dele antav tegevustoetus.

Mittesihtotstarbelised toetused on Ambla valla liikmemaksud teistele organisatsioonidele.

Muud tegevuskulud on valla hallatavate asutuste töötajate personalikulud, ülalpidamiskulud hoonete ja rajatiste majandamiseks.

Investeerimistegevus ja finantseerimistegevus

Investeerimistegevusena on Ambla vald planeerinud 2013. aasta eelarvesse järgmiste põhivarade võõrandamise (taotletakse valla bilanssi peremehetute ehitistena): Reineveres Piirituse ja Koigi pargi kinnistu ning Jõgisool Kivi küüni kinnistu müük, korteri müük Maarjamõisa teel, mis 2012. aastal ei õnnestunud. Kokku on planeeritud saada tulu varade müügist 4 500 eurot.

Investeerimistegevuse kuluna 2013. aasta eelarves on 106 479 eurot AS Paide Vesi aktsiate ostmiseks, et jätkuvalt osaleda ühtekuuluvusfondi veeprojektis Aravete ja Käravete veevärgi renoveerimisel. Põhivara soetuse real on Aravete Keskkooli garantiitööde teostamine, mis on lükkunud 2013. aasta kevadesse. Finantskulude real on planeeritud laenuintresside maksmine 21 212 eurot. Finantseerimistegevuse real kajastatakse tuluna SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) laenu suurendamist 106 479 euro võrra aktsiate ostmiseks ja kuluna olemasolevate Swedbanki laenukohustuste tasumist laenugraafikute alusel.

Likviidsete varade muutus 41 269 eurot on aastavahetuse reaalne raha jääk valla arvelduskontol, mis osaliselt on suunatud 2012. aastast ületulevate kulude katteks.