Samas kehtestab riik kodualuse maamaksu vabastuse, mille kohaselt vabastatakse koduomanikud maamaksust tiheasustusaladel 1500 m2 ulatuses ning hajaasutuses kahe hektari ulatuses.

Jõelähtme vald on üks kannatajatest

Kuigi riik on lubanud omavalitsustele maamaksu vabastusest puudujääva maksutulu kompenseerida, ei kata tulumaksust omavalitsustele laekuva protsendi kasv ca 20 omavalitsuse maamaksu vähenemist ning üks kannatajatest on Jõelähtme vald.

Rahandusministeeriumi tehtud arvutuste kohaselt põhjustab see Jõelähtme vallale 2013. aastal eelarvesse ca 73 000 euro suuruse augu, millele tuleb leida kate meil endil. Üks oluline tulude suurendamise võimalus seisneb meie vallas elavate, kuid seni teiste omavalitsuste registrites olevate inimeste registreerimises valla elanikeks. Samas ei ole see piisav, et ainuüksi sellest katta kodualuse maamaksu vabastusest tekkivat eelarveauku.

Vähendada kulusid ja suurendada tulusid?

Mida siis sellises olukorras teha? Elementaarseks lahenduseks on vähendada kulusid ja suurendada tulusid. Kulude vähendamisega on meil seis selline, et 2009. ja 2010. aastal kärpisime eelarvest ära sisuliselt kogu rasva nii personali kui ka majanduskuludelt.

2011. ja 2012. aastal on kõik valla asutused pidanud hakkama saama kärbitud tasemetel, vaid suurimad hädavajadused on täiendavalt saanud rahastuse. Lisaks on nii kütte-, elektri- kui ka vee- ja kanali satsioonikulud märkimisväärselt kasvanud. Sellest kõigest tulenevalt oleks nii suurt kokkuhoidu võimalik saavutada vaid mõne asutuse sulgemise või investeeringutest täieliku loobumise hinnaga.

Teiseks alternatiiviks olev võimalus tulubaasi suurendada on rangelt seadustega reglementeeritud.

Ainsaks reaalseks tuluallikaks, mille laekumist saab omavalitsus mõjutada, on maamaks, kuna maamaksumäära kehtestamine on vallavolikogu pädevuses.

Maksumäär 2,5 %-ni

Senini on Jõelähtme vallas maamaksu määr elamumaadel kehtinud vahemikus 0,7 kuni 2,2 protsenti. Nüüd, seoses vajadusega täita riigi poolt valla eelarvesse tekitatav auk, oleme sunnitud kaaluma maamaksu 2,5 protsendini tõstmist. Vaid kahes hinnatsoonis tõuseks maksumäär 0,7-lt 1,0 protsendini, need on mereäärsed tsoonid, kus maamaksu arvestuse alused on erinevad võrreldes muu valla territooriumiga. Kui võrrelda erinevaid tsoone, siis tõuseks määratav maamaks enamuses valla territooriumil ca 15 kuni 30 protsenti. Samas mereäärsetes tsoonides, kus maksumäär väiksem, tõuseks määratav maamaks ca 40 protsenti.

Keskmisel vallakodanikul tuleks maamaksu ikkagi vähem maksta

Hoolimata sellest, et maamaksu määrad tõuseksid, ei peaks keskmine vallakodanik, kellele kuulub üks eluruum või majapidamine, rohkem maksu maksma hakkama. Maksutõusu kompenseeriks kodualuse maamaksu vabastus tiheasustusaladel 1500 m2 ulatuses ning hajaasustuses kahe hektari ulatuses.

Maaomanikud, kellel on rohkem kui üks maaüksus, võiksid hakata rohkem maksu tasuma kui seni, see oleneks sellest, kus ja millise sihtotstarbega maaüksused asuvad.

Maamaks hoonestatud elamumaalt kasvaks kindlasti maa omanikel, kes ei ole valla registris

Hoonestatud elamumaa omanikud, kes ei ole rahvastikuregistris Jõelähtme valla elanikud, hakkaksid kindlasti senisest rohkem maksu tasuma. Seda annaks vältida vaid elukoha rahvastikeregistris registreerimisega.

Seega peaksid kõik Jõelähtme vallas elavad inimesed, kellele kuulub hoonestatud elamumaa, ennast rahvastikuregistris valla elanikuks registreerima ning oluline on, et omanik, omand ja rahvastikuregistri kanne omavahel kattuksid.

Kui omate korterit ja maja ning olete registreeritud korterisse, siis maja aluselt maalt te maamaksuvabastust ei saa, samas ei ole omavahel võrreldavad maamaks, mida tuleb tasuda korterilt ja mida hoonestatud elamumaalt.

Maksumäärade tõus kui sundkäik

Jõelähtme vallas on püütud seni maaomanikke säästa kõrgemate maamaksumääradega kaasnevast maksutõusust. Meie naabrid Rae kui ka Viimsi vallast ja Tallinna linnast on juba varasematel aastatel maamaksumäärad tõstnud maksimumini ehk 2,5 protsendini. Nüüd seoses kodualuse maamaksu vabastuse kehtestamisega oleme sunnitud seda kaaluma ka Jõelähtme vallas.

Samas ei puudutaks see õnneks enamust meie valla elanikke, kellel on üks eluruum või hoonestatud elamumaa maatükk. Maksutõus võimaldaks meil hoida eelarve tulude taset, et tagada ka edaspidi valla koolide ja lasteaedade ning kultuuri asutuste toimimine. Maamaksumäärade muutmine on valla volikogu otsustada, sellekohase eelnõu on valla valitsus esitanud volikogu novembrikuu päevakorda.