„1920. aastal asutati Anna Haridus – Muusika Selts ja Anna Raamatukoguselts. 1921.a loodi veel selts nimega Anna Haridust Edendav Selts „Kalju”. 1926. aasta sügisel seltsid ühinesid. 1932.a. avati Anna Rahvamaja. 1940 – ühistegevused lõpetati. Seltsid, ühistud likvideeriti. Käsk tuli ülevalt.“

60 aastat hiljem, kahetuhandendal aastal olid jälle pöördelised ajad Anna piirkonna haridus- ja kultuurielus.

Elle meenutas edasi: „07. detsember 2000 – Naisansambli proov vanas Purdi rahvamajas. Tuli info, et Purdi Põhikool lõpetab kevadest tegevuse. Mõisakompleks läheb müüki. Mis saab meist? Mõtet seltsi loomisest oli ennegi mõlgutatud. Nüüd tuleb see ära teha! Et meil oleks alust nõuda mingitki tegutsemispaika. Proovist sai seltsi asutamise koosolek - pandi alus Purdi Külaelu Edendamise Seltsile. Pikk ja lohisev nimi, aga targemat tol hetkel pähe ei tulnud. Asutajaliikmeid oli 9- naisansambli lauljad ja rahvamaja juhataja.“

Sellest päris algusest on nüüd möödas kümme aastat.

28. jaanuaril toimus Anna Vaba Aja Majas seltsi 10. tegevusaasta tänuüritus. Kutsutud olid seltsi liikmed, toetajad, kultuuritegelased maakonnast ja oma valla esindajad. Õhtut sisustasid Jürid- Marid oma tantsudega, millele vahepalaks rääkis Elle Näppo seltsi tegemistest aastate jooksul. Seinale jooksis pildirida toredatest ettevõtmistest, mis andis kõigile aimu, kui mitmekesised on üritused olnud. Esimest korda esitleti avalikult Anna Kultuuriseltsi logo, mille autoriks on seltsiline Piret Kreitsman.

Selgus, et juubel pole mitte ainult Anna Kultuuriseltsil, vaid 90 aastat on möödas esimeste seltside loomisest meie piirkonnas. Tähenduslikuks osutus seegi, et praegune selts loo-di ansambli lauluproovis ja 35 aastat tagasi, 26. jaanuaril toimus esimene lauluproov. Marika Leppikul, viimasel ansamblijuhil, oli juhuslikult akordion kaasas ja üllatusena sai ära märgitud ka kõige staažikama kollektiivi, Anna naisansambli, tähtpäev. Kuigi nüüd pole ne-li aastat enam koos käidud, helisesid „Augustitähed“ sama kaunilt nagu kunagistel isetegevuskonkurssidel esikohti saavutatud päevadel. Ei ole hääled roostes ja uus esinemiskoht, vaba aja maja saal, toetas akustiliselt väga hästi. Nii et liikmetest pooled kandsid välja terve ansambli. Oma särtsuga nakatasid laulunaised kogu saali ja sujuvalt mindi üle ühislaulmisele.

Õnnitlused, toetavad sõnad ja tervitused vallavanemalt, volikogu esimehelt, sõpradelt Tarbja Kultuuriseltsist ning Järvamaa rahvakultuuri spetsialist Lili Välimäelt. Kena oli kuulda, et see mis me ise ja endale tee-me on õige ja vajalik, et toetust väärivad ka väikesed ettevõtmised ja et tegutsemistahtel ei ole lõppu. Hoiame elus seda sädet, mis sajandeid tagasi pani alguse koostegevusele. „Rahvakultuurile toetuse jagamise eesmärgiks on oluliste projektide ja tegevuste toetamine maakonna tasandil. Anna Kultuuriseltsi senine tegevus on samuti väikene osa rahvakultuurist,“ nentis häid soove edasi öeldes ja tunnustust jagades Lili Välimäe.

Seltsi sünnipäevapidu oli igati kordaläinud piirkondlik kultuurisündmus. Kõik kestab edasi, tulevad uued mõtted ja tegemised. Oodatud on uued liikmed nii seltsi kui üritustel osalema. Tänan vahva tänuürituse korraldajaid, esinejaid ning toetajaid Paide Vallavalitsust ja Eesti Kultuurkapitali Järvamaa ekspertgruppi.