Kuidas sai ansambel Relami oma alguse?  1981. aastal pidi toimuma  ETKVLis taidluskollektiivide ülevaatus. Otepää kooperatiivil ei olnud aga tollal ühtegi isetegevuskollektiivi. Siis tegi toonane kooperatiivi esimees Meinhard Vaasa kooperatiivi töötajale Lea Lallile, hilisemale ansambli lauljale,  ettepaneku, et Otepäälgi võiks olla oma kollektiiv. Algus Relamile oligi pandud, ansambli juhendajaks sai Evi Savi, kes on seda tööd teinud juba kolm aastakümmet.  Evi Savi on Otepää muusikaelus olnud juba ligi 57 aastat, lisaks Relami koori juhtimisele on Evi Savi tegutsenud Otepää muusikakoolis. Tema käe all on sirgunud paljud andekad õpilased, nii näiteks oli üheks tema õpilaseks laulja Marju Länik. 2011. aastal sai Evi Savi  Valgamaa ekspertgrupi elutööpreemia.

Relami tegevus on viljakas – igal aastal antakse 5-6 iseseisvat kontserti, esinemisi koos teise kultuurikollektiividega koguneb aga paarikümne ümber.  Esinemas on käidud nii Eestist, kui ka väljaspool kodumaad.  Sõprusvallas Tarpis on esinetud isegi kaks korda. Ülevaatustelt ja konkursitelt on saadud väga häid kohti – oldud on  ikka esimeste seas. 2010.aastal toimub Valga maakonna vokaalansamblite päev, kust Relami naases tunnustusega.  Relamil on olnud aegade jooksul  tavaks korraldada igal aastal kaks kokkuvõtvat kontserti – kevad ja jõulukontsert. Nüüd piirdutakse ühe kontserdiga aastas.  Sama kavaga esinetakse ka hooldekodudes, puhkekeskustes Hellenurmel, Kodijärvel ja Pühajärvel.

Relami lauljatel on laul südames ja huulil, aastate jooksul on ansambli koosseis muutunud. Hetkel on peale Evi Savi ansamblis tegevad 12 naist: Evi Silm, Vaike Sõna, Eha Treufeldt, Elsa Susi, Urve Volmer, Viivi Alep, Ellen Sokk, ansambli vanem Lea Lall, Imbi Poolakene, Eda Länik, Ester Ruus, Alma Jäär.  Kõiki ansambli liikmeid tunnustasid volikogu esimees Aivar Nigol ja vallavanem Andres Visnapuu ka Otepää valla tänukirjadega.

Relami koosseisud on laulnud – Leelo Kapp, Tiiu Salusaar, Margit Külm, Ester Tamm, Tiina Valdmann, Viigi Taukar, Ulvi Mutli, Angela Toome, Maia Oja, Anne Oona, Anne Pettai, Sirje Viilup ja Malle Saavaste.  Ansamblijuhile on läbi aegade toeks olnud tütar Aita Sibul, Imbi Poolakene, Anu Kase, Valdur Sepp, Heino Mägi, Maila Värk, Ene Pooland, Sirje Ginter, Margus Möll, Tõnu Susi, Johannes Aukust, Karl Allik.

Küsisin ansambli väsimatult juhendajalt, Evi Savilt, kes lisaks Relamile juhendab Nõuni naiste ansamblit  Lõbusad lesed, mis on ühe kollektiivi pikaaegse tegevuse saladus. “See on vist ikka suur lauluarmastus, mis meid kõiki siiani kokku on toonud,” vastas Evi Savi muheledes. “Olen ise eluaeg tahtnud laulda ja mitmehäälselt laulda!”

Soovime ansambel Relami liikmetele jätkuvat tervist ja jaksu ning et nad meid veel pikka aega oma lauludega rõõmustaksid.