Rääkides lähemalt arutluse all olnud teemadest, siis kohtumine algas ülevaatega valla majandusolukorrast, rahvastikuprognoosist ning arenguvajadustest. Tuleb tõdeda, et elanikkonna vähenemine on pidurdunud ja jäänud ca 1280 inimese juurde ning viimased 6 aastat on püsinud see stabiilsena. Sündivuse kasv annab lootust, et õpilaste arv koolides hakkab tasapisi suurenema. Kõik see omakorda annab kindlust, et valla eelarvelised vahendid lähiaastatel drastiliselt ei kuku. Tähtsam osa arutelust puudutas tulevikus valla poolt kavandatavaid investeeringuid, kus vallavalitsuse huvi oli välja selgitada ettevõtjate soovid ja vajadused ning proovida leida võimalikud ühisosad, et investeeringute tegemisel oleks sellest maksimaalselt kasu ka ettevõtetel. Peamised murekohad puudutasid teede ehitust ja renoveerimist. Üheks lähiaastate prioriteediks saab kindlasti olema tolmuvaba katte ehitamine Suigu Suurfarmi teele. Renoveerimist vajavad ka Laastu, Roigu ja Arude teed ning Aadu ja Karumatsi sillad. Ettevõtjate sõnul on jätkuvalt suureks probleemiks riigiteede olukord ning seda just peamiselt Elbus ja Tabrias. Siinkohal tuleb nendega nõustuda ja jätkata läbirääkimisi Maanteeametiga, et antud teed saaksid tulevikus paremasse seisukorda ning võimalusel isegi tolmuvaba katte alla.

Arutelul peatuti ka haldusreformi teemadel, kuid ettevõtjate peamine seisukoht oli, et nemad seda vajalikuks ei pea ning võimalik kasu tundub nende jaoks tagasihoidlik.

Päeva teise poole sisustas majandusteadlane Raul Eamets, kes väga oskuslikult ja ilmekalt andis ülevaate Eesti majanduse väljakutsetest globaliseeruvas maailmas. Peamised teemad olid maksupoliitika meil ja mujal ning selle mõju majanduse arengule, Euroopa võlakriis, tööturg ja tootlikus ning väljaränne. Eamets juhtis tähelepanu, et kuigi Eesti majandus on nüüdseks juba kriisist toibumas, tegi valitsus kriisi leevendamiseks vägagi valesid otsuseid, mis kriisi teket veelgi võimendasid. Peamised tegurid olid radikaalne kärpepoliitika ja maksude tõus, mis kokkuvõttes viisid meid veelgi sügavamasse langusse. Võrdlusena tõi Eamets välja vanade Euroopa riikide majandusnäitajad, mis tema väiteid kinnitasid. Küsimusele, et miks Eesti inimene nii vähe palka saab, vastas Eamets, et tuleb asuda tootma suurema lisandväärtusega tooteid. Pelgalt miinimumpalga tõstmine tulemust ei anna. Kokkuvõttena ta arvas, et Eesti majandus on heal järjel ning paarikümne aastaga jõuame vanale Euroopale järele.

Lõpptulemusena jäid kõik kohalviibijad päevaga väga rahule. Siinkohal lisan üleskutse kõigile ettevõtlusega tegelevatele ja ettevõtlusest huvitatud isikutele, et sarnaseid kohtumisi korraldab vallavalitsus ka tulevikus. Kutsed neile üritustele oleme edastanud meile teadaolevatele vallas tegutsevatele ettevõtjatele ning kui keegi on mingil põhjusel praegu välja jäänud siis palun sellest mind kindlasti teavitada.

Edu ettevõtmistes!