Külamaastike väärtusi, hetkeolukorda ja Lahemaa arhitektuuripärandit käsitlevad arhitekt Fredi Tomps ja arhitektuuriajaloolane Leele Välja, arhitekt ja arhitektuuriloolane Lilian Hansar ning kunstiajaloolane Juhan Maiste. Seminari modereerib muinsuskaitsja Riin Alatalu.

Meie rahvuspargid Eesti piirkondade esindusaladena on hea näidismaterjal meie külakeskkonna jätkusuutlikkuse analüüsimiseks ja aruteluks tuleviku teemadel. Paljudes Lahemaa külamaastikes on esindatud enamik Eesti maastikutüüpe, kogu Eesti mõttes representatiivseid külatüüpe, mitmekesist arhitektuuripilti, kultuurmaastiku ajaloolist perpsektiivi on siin aastasadade ja tuhandete taha.

„Rahvuspargile omase keskkonna terviklikkuse ja väärtuste hoidmise nimel tuleb sobitada rahvusparki tänapäevane elustandard ja ajaloolisse keskkonda sobiv energiasäästlik kaasaegne arhitektuur. Seetõttu algatab keskkonnaamet heade ideede otsimise arhitektuurikonkursi kaudu," sõnas keskkonnaameti peadirektor Andres Onemar.

Seminaril antaksegi avalöök arhitektuursele tulevikuvaatele "XXI sajandi kodu Lahemaal" (info www.lahemaa.ee), mida korraldavad keskkonnaamet ja Eesti Arhitektide Liit. Võistluse vorm on arhitektuurse eskiisi konkurss, mille auhinnafond on 12 480 eurot, sellele lisandvad ehitiste, külaarhitektuuri ja maastikega tegelenud asutuste ja ogranisatsioonide (Muinsuskaitseamet, Eesti Vabaõhumuuseum, Säästva Renoveerimise Infokeskus) tunnustused ja preemiad. Eesti külaarhitektuuris on näha XVII-XX sajandini nii muutusi kui ka püsivust, võistlusega otsitakse külaelule jätku - XXI sajandi elustandardit olemasolevasse looduslikku ja kultuurilisse keskkonda. Võistlusest räägib seminaril täpsemalt arhitekt Jaan Tiidemann.

Seminar on eelregistreerimisega ja tasuta. Registreerimine ja info: ave.paulus@keskkonnaamet.ee, ingrid@arhliit.ee