Alates juulikuust töötab meie vallas abivallavanemana Riina Jääger. Raul Rääski tagasiastumisest tingituna on Riina juba mõnda aega vallavanema kohuseid täitnud. Tema tööga on rahul nii vallavolikogu kui ka vallavalitsus. Pärast volikogu esimehele ja vallavanemale umbusalduse avaldamist on püütud vältida olukorda, kui valla valitsemine oleks tekitanud segadust või peataolekut. Kõik on sujunud normaalselt, lisaks tavapärasele tööle oleme praeguseks saavutanud hea ülevaate hetkeolukorrast ning tegeleme jõudumööda planeerimis- ja arendusküsimustega.

Kuna vallavolikogu peab uue vallavanema ametisse nimetama hiljemalt 30. novembriks, siis on selles küsimuses algatatud arutelu. Volikogu liikmetel on kaks valikut: kas korraldada avalik konkurss vallavanema ametikoha täitmiseks või valida selleks praegune abivallavanem Riina Jääger. Minu arvates kaasnevad avaliku konkursi korraldamisega tõsised riskid. Ametisse määratav vallavanem saab töötada kuni järgmiste kohalike valimisteni, seega 9-10 kuud.

Pärast 2013. aasta valimisi võib, aga ei pea uuesti sama isikut vallavanemaks valima - seega on ametikoht uutele kandidaatidele lühiajaline ja ebakindel. Praegu algab järgmise aasta eelarve koostamine, mis on väga suures mahus vallavanemast sõltuv - uus inimene ei oma ülevaadet meie valla eelarvest ja allasutustest.

Eelarve peab saama kinnitatud hiljemalt 2013. aasta märtsikuu jooksul - aega napib ja tööd on palju. Minu seisukoht on mitte eespool nimetatud riske võtta ja segadust tekitada, vaid valida kuni 2013. aasta oktoobrikuuni vallavanemaks praegune abivallavanem Riina Jääger. Selline valik tagaks stabiilsuse, kindluse ja edaspidise arengu. Konkursi korraldamine on kindlasti tervitatav ja normaalne, aga seda siiski alles pärast järgmisel aastal toimuvaid valimisi, mitte praegusel kiirel ajal.

Tabivere vallas on vallavanema ametikohale avalik konkurss korraldatud ainult ühel korral - 1993. aastal pärast Viljar Õispuu lahkumist, toona tunnistati see nurjunuks ning tehti Kalev Raudsepale ettepanek vallavanemaks hakata.

Kalev töötas vallavanemana kuni 1999. aastani. Sellest ajast kuni 2012. aasta kevadeni töötas vallavanemana Aare Aunap (abivallavanem 1993-1999). Mitte ühelgi eelneval valimisperioodil ei ole vallavanemat konkursi korras valitud. Milleks teha seda praegu, vahetult enne valimisi?

Augustikuu teises pooles lõpetas vallavalitsus töölepingu Tabivere rahvamaja juhatajaga. Otsus oli tingitud väga tõsistest asjaoludest ning põhjalikult argumenteeritud. Seega võin öelda, et minu kriitiline meelestatus rahvamaja eelneva juhtimise osas oli õigustatud. Vallavalitsus korraldas konkursi uue juhataja leidmiseks, aga kahjuks ei leitud selle käigus sobilikku kandidaati. Praegu täidab juhataja kohuseid rahvamaja administraator Linda Amjärv.

Kehtestatud on uus soodsam hinnakiri. Bowling'uraja kasutamise ühe tunni hind on nüüdsest 5 eurot senise 12,5 euro asemel (v.a laupäevaõhtuti, mil hind on 7,5 eurot). See on kaasa toonud märgatavalt suurema huvi bowling'u kasutamise vastu. Käive on vähese ajaga suurenenud ligikaudu 100 euro võrra kuus. Kahel korral on rahvamajas toimunud Tabika täika ja rahva huvi sellise ürituse vastu on suur. Oktoobrikuu täikal jagus müüjaid nii esimese korruse fuajeesse kui ka teise korruse väiksesse saali. Rahvamaja baaris on plaanis hakata pakkuma sooje ja friteeritud toite. Praegu on kooskõlastamisel minimaalsete investeeringutega tehtav köögiosa ümberkorraldamine.

Septembrikuu keskpaigas külastasime abivallavanemaga regionaalministrit ja arutlesime Tabivere valda puudutavatel teemadel. Kuna enamik struktuurifondide toetusvoorudest on lõppenud, siis käesoleval ajal valla hoonete osas suuremaid investeeringuid ette võtta ei saa. Tuleb oodata uut finantseerimisperioodi, mis algab 2014. aastal, reaalset ehitustegevust võib seega planeerida alles aastasse 2015.

Eelmise finantseerimisperioodi raames valiti meie vallas olulisimaks objektiks Tabivere rahvamaja hoone. Edaspidi peame seega keskenduma koolimajade ja hooldekodu ning lasteaia hoone ajakohastamisele. Praegu ei ole veel selge, missugusteks investeeringuteks toetust antakse, aga loodame, et saame lähitulevikus eespool nimetatud hooned korda teha. Tabivere gümnaasiumis ei avatud sellel aastal vähese nõudluse tõttu 10. klassi. Tänaseks oleme tunnistanud, et gümnaasiumist saab põhikool. Selles osas ei ole midagi ette võtta, sest haridusministeeriumi poolt kehtestatud normatiividele vastavusest on meie praegune gümnaasium väga kaugel. Tulenevalt õpilaste ja klassikomplektide vähenemisest on selge, et osa Tabivere gümnaasiumi ruumidest kasutust ei leia. Haridusministri sõnul on see probleem täielikult omavalitsuse lahendada. Oleme põgusalt arutlenud, mida teha: tõenäoliselt tuleb vabadele ruumidele leida mõni muu otstarve või need küttekulude vähendamiseks konserveerida.

Tabivere pargi korrastamise suhtes on läbirääkimistel RMK-ga saavutatud edusammud, mis võimaldavad edaspidi selle regulaarset hooldamist ilma vallapoolsete suuremate investeeringuteta. Tõenäoliselt on võimalik pargi mitmekesistamiseks ja funktsionaalsemaks muutmiseks taotleda toetust KIK-ilt. Oleme põgusalt arutanud parki jooksuradade ja ajaveetmiskohtade rajamise üle.

Kuna lähiajal on vajalik paika panna järgnevate aastate tegevussuunad ja -strateegia, siis on tekkinud idee korraldada rahvaküsitlus. Selle raames on plaanis välja selgitada ka kodanike rahulolu praeguste valla poolt pakutavate ja hallatavate teenustega. Oleme algatanud valla arengukava arutelu selle täiendamiseks ja konkreetsemaks muutmiseks, kindlasti küsime selle kohta ka valla elanike arvamusi.

Arengukava omab väga tähtsat rolli edaspidise projektiraha taotlemisel, kus kõik plaanitavad tegevused peavad olema kajastatud.

Oleme alustanud tööd järgmise aasta valla eelarvega. Ühe suurema muudatustena võiks mainida mittetulundusühingutele ja seltsidele makstavate toetuste korra juurutamist. Selle raames pannakse muuhulgas paika toetusrahade võrdsema jaotamise põhimõtted ja teostatud investeeringute aruandesüsteem.

Palume kõikidel järgmiseks aastaks toetust soovivatel mittetulundusühingutel ja seltsidel esitada sellekohane taotlus vallavalitsusele 1. novembriks.

Eelnevatel aastatel on noortele suunatud tegevuste toetamiseks eelarvesse ette nähtud vahendid olnud väga napid. Plaanime tuleval aastal sellesse valdkonda rohkem ja läbimõeldumalt panustada.

Vallavolikogu korraldas ümber alatiste komisjonide töö. Kultuuri- ja spordikomisjoni, hariduskomisjoni ning sotsiaal- ja turvalisuskomisjoni asemele moodustati valla elu korraldamise komisjon. Eelarve- ja arenduskomisjoni ning maaelu komisjoni asemele moodustati eelarve- ja majanduskomisjon.

Muudatuste põhjuseks oli eelnevate komisjonide ebaefektiivsus ja vähene aktiivsus. Uute, eespool nimetatud komisjonide liikmete arv on suurem kui eelnevatel ning nende koosolekud toimuvad regulaarselt iga kuu.

Kokkuvõtteks loodan, et olete volikogus ja vallavalitsuses sisse viidud muudatustega rahul, ning leian, et need on meie vallale tervendavat mõju avaldanud. Konstruktiivsed ja põhjendatud ettepanekud on alati oodatud ja anname endast parima, et kõik probleemid leiaksid lahenduse. Ootan teie ettepanekuid ja küsimusi emailile arthur@tabivere.ee või telefonil 524 4272. Segaduste ja arusaamatuste vältimiseks palun soovi korral küsida infot otse minult või vallavalitsusest.

Tuletan meelde, et volikogu istungid on avalikud ja kõik kodanikud võivad meid kuulama-vaatama tulla. Väga mugav võimalus selleks on internetis VOLIS-e keskkonnas.

Kaunist sügist!