Programmi juhi Riin Alatalu sõnul taotluste pingeritta sättimisel hinnati väga paljusid erinevaid aspekte. Määrav oli uuringute ja restaureerimisprojekti ettevalmistamise tase, samuti hinnati projekti mõju kohalikule arengule, omavalitsuste finantsvõimekust ning valmisolekut projekti ellu viia. Jälgiti ka kooli jätkusuutlikkust ning kooli rolli kohalikku kogukonda ühendava keskusena.

Varem on sama programmi raames korda saanud Koigi, Laupa ja Väätsa mõis. Kokku on Koeru vallale tulev toetus 954 180,25€, vallapoolne omafinantseering on 15% projekti kogumahust ehk ca 165 000€.

Tänavu tuleb vallal läbi viia erinevad teenushanked ehitus- ja hankeeksperdi ning järelvalveekspertide leidmiseks, järgmise aasta alguses aga ehitushanke ehitaja leidmiseks. Ehitus ise läheb lahti järgmise aasta maist. Esimesel suvel tehakse ära võimalikult palju välistöid ning rajatakse vajalikud tehnosüsteemid. 2014-2015 õppeaastaks on maja sisemiste viimistlustööde päralt ning 2015. a kevad-suvel lõpetatakse välised fassaaditööd. Hoone restaureeritakse 2015. a sügiseks, siis on maja saanud uue kuue nii seest kui väljast.

2014-2015 õppeaastaks leiame muusikakoolile ning kooli algklassidele ajutiselt uued ruumid õppetöö läbiviimiseks.

Kuhu täpselt, kuidas ja mis ajaks kolitakse, see selgub järgmiseks kevadeks. Koeru Keskkooli direktor Tiit Kalda: „Võib öelda, et kui uudisest teada saime, keesid emotsioonid tõepoolest üle pea.

Olime seda rõõmusõnumit oodanud aastaid, ebaõnnestumine oleks tähendanud suurt pettumust, sest oli üldse viimane võimalus sellist toetust saada. Ei kujuta ette neid koole, kes ei ole saanud toetust maja korda tegemiseks, nende perspektiiv on kauges tulevikus. Ei ole ju palju selliseid valdu, kes suudaksid välja käia mõni miljon eurot kooli korrastamiseks. Saadud ligi miljon eurot on peaaegu pool Koeru valla aastaeelarvest! Ise olin suhteliselt kindel, et saame raha, sest selle nimel oli pika aja jooksul tehtud peaaegu kõik, mis võimalik.

Eks põhiline, mis sel õppeaastal ja ka järgmisel toimub, ongi Aruküla mõisa renoveerimise korraldamine. Võimalik, et juba aprillis peame mõisast välja kolima. Kooli klassid paigutame valitsejamajja ja peamajja, muusikakool läheb tõenäoliselt ambulatooriumimajja. Tähtis on kooli sisuline töö, mida ei tohi renoveerimine häirida.

Täpseid plaane on aega veel teha, aga esialgsed ideed on olemas. Lapsevanemaid teavitame siis, kui asjaolud on lõplikult selgunud. Enne renoveerimistööde algust toimub ka mitu teavitusüritust, antakse välja infoleht ja avatakse vastav internetilehekülg. Neil tasuks silma peal hoida."

Muusikakooli direktor Kerli Sirila: „Ma olen väga rõõmus remondi üle. Tean, et see on väga pikk protsess juba eelnevalt olnud ja remont võtab nüüd ka omajagu aega.

See, et meil on väga mõnus õhkkond, on ju väga tore. Aga kui saame ka korras ruumid, siis tundub see lausa lisaboonusena. Loomulikult kaasnevad remondiga ka omad probleemid, aga loodame, et saame ikka võrdlemisi koos ja lähestikku tööd teha. Mis, kus ja kuidas, näitab meile järgmine õppeaasta."

Triin Pobbol tänab kõiki neid, kes nõu ja jõuga on olnud abiks projekti ettevalmistamisel.