"Kas see uusi juurde toob, ei oska öelda. Kes varastab, proovib ikka edasi. Normaalse mõtlemisega inimesed ei hakka varastama mõeldes, et kriminaalkaristuse oht on väiksem," ütles Eleri Tänav.

Haapsalu Tarbijate Ühistu juhi Raimond Lunevi hinnangul mõjub 200 euro suurune kriminaliseerimismäär varastele julgustavalt. "Mida suurem karistamatuse tunne, seda suurem julgus," ütles ta. "Aga virutajad on ühed ja samad. Käivad linna peal ringi ja vaatavad, kust mida saab."

Lunevi sõnul paneb valitsuse plaan muretsema kõik jaekaupmehed. "Kaupmeeste liit tegi nüüd ettepaneku kergitada kriminaliseerimise summat 64-lt eurolt 100-le, mitte 200-le," sõnas ta.

Lunevi hinnangul on poevargaid linna peal sadakond. "Ei ole ühte tüüpi ega vanust. Kõige nooremad olid eelmisel aastal kaks tüdrukut, 6-7aastased, ja vanimad on päris vanad inimesed," ütles ta.

Turvafirma USS Security Haapsalu piirkonna juht Tiit Moor on seda meelt, et paadunud poevaras ei hooli sellest, kas varguse kriminaliseerimine algab 64 või 200 eurost. "On ahelvargad, kes süüdimatult tulevad ja võtavad. Jäävad vahele, varsti on poes tagasi ja naeravad näkku," ütles ta.

Loe pikemalt Läänlasest.