August Pulst (14.01.1889 – 22.11.1977) oli kultuuritegelane, kelle mitmekülgsus ning panus Eesti kultuuripärandi säilitamisse on eraldi peatükk kultuuriloos. Oma hariduse sai ta Riia kunstikoolis ning kunst läbis tema elu pideva joonena teiste tegemiste kõrval. Kuid Pulsti elutööks sai muuseumide asutamine ning rahvamuusika taaselustamine läbi kontsertide, ringreiside, salvestuste ning meenutuste ehedatest külamuusikutest. Lisaks Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi asutamisele vedas Pulst ka Tallinna Eesti Muuseumi, Vabaõhumuuseumi ja Tori Muuseumi asutamist. Muuseumide asutamise tegi võimalikuks tema korraldatud rahvamuusikute ringreisidelt saadud tulu. Rahvamuusikute heliplaadistamine ja Pulsti poolt kirja pandud meenutused tolleaegsetest külamuusikutest on aidanud tänapäeval mõista Eesti rahvakultuuri olemust ja sügavust. Nii nagu see on teinud võimalikuks Pulsti pidunädalate tähistamise.

Pulsti vaimus toimuv ringreis toob 15. – 31. jaanuarini üheksasse Eesti paika tänapäeva külamuusikud, et anda inimestele võimalus kuulata oma rahva muusikat. Eeskavas on raamatuesitlus, Pulsti rändnäitus, kontsert ja simman. Lisaks on võimalik osta vanade rahvamuusikute postkaarte, millest saadav tulu läheb Pulsti arhiivi digiteerimise heaks.

Põlvamaal toimuvad ringreisid:
22. jaanuaril Värska Kultuurikeskuses
23. jaanuaril Mooste Viinavabrikus

Kõik kontserdid algavad kell 19.00, sissepääs tasuta!

Pidunädalate puhul näeb ilmavalgust raamat "Äratusmäng uinuvale rahvamuusikale. August Pulsti mälestusi", mille autoriks on Mooste Rahvamuusikakooli direktor Krista Sildoja. Raamatus kirjutatakse Pulsti tegemistest nii teiste kui tema enda sõnade läbi. Omal ajal kirja pandud meenutused 20. saj esimese poole külamuusikutest, nende mõtetest ja olemusest on väärt lugemine tõsisele rahvamuusikahuvilisele. Teaduslikult süstematiseeritud info muusikutest ja ringreisidest aitab orienteeruda Pulsti ajas ja elutöös. CD-plaadilt ja QR-koodidega kuulatavad originaalsalvestused annavad aimu, kuidas kunagi pilli mängiti.

August Pulsti pidunädalatega püüame järgida tema mõtet kultuuripõllul kündmise kohta: "Kündja on see, kellel sahk peos, hobune ees ja vagu järel, ja mitte see, kes ütleb
- ma võin künda."

Korraldajad: Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum, Eesti Pärimusmuusika Keskus, Mooste Rahvamuusikakool ja Eesti Rahvuslik Folkloorinõukogu.