Oma kodumaal on aukonsulid Eesti riigi aktiivsed tutvustajad, kes on avanud mitmeid Eesti teemalisi veebilehti, tootnud TV-saateid, trükiseid, korraldanud üritusi, loonud sõprus- ja ärisuhteid jpm. Muuhulgas tutvustavad nad Eestit ja Eesti tooteid nii ettevõtjatele kui ka eraisikutele, kasutades selleks ajakirjandust, seminare, kokkusaamisi, tutvusringkonda ja muid võimalikke kanaleid.

„Eesti on lugupeetud inimeste poolt esindatud üle-maailmselt. Inimestega, kes oma tegevusega aitavad kaasa Eesti riigi arengule. Sedasorti suhete edendamine annab suure panuse ka kohalikule majandustegevusele ning loob uued võimalused turisminduse valdkonnas,“ lisas Kõiv.

Kokku on Eesti ametisse nimetanud 186 aukonsulit 82 riigis. Aukonsulid on asukohariigis ühiskondlikult kõrgel positsioonil olevad lugupeetud inimesed, kes soovivad oma teadmiste ja oskustega edendada Eesti ja asukohariigi vahelisi suhteid nii ettevõtluse, kultuuri kui ka muudes valdkondades. Aukonsulid on tegevad väga erinevatel elualadel – nii ettevõtjate ja nõustajatena kui ka haridussfääris, õigusalal või kultuuri valdkonnas. Aukonsulid ei saa oma töö eest Eesti riigilt tasu.

Aukonsulite abil saavad Eesti kodanikud terves maailmas kergemini kätte konsulaarabi ja -teenuseid ning märkimisväärne on ka nendepoolne töö poliitika-, majandus-, kultuuri-, haridus- ja teiste oluliste valdkondade edendamisel. Tänu aukonsulite ülemaailmsele võrgustikule on Eesti esindatud sellistes kaugemates regioonides nagu Kagu-Aasia, Austraalia, Aafrika, Lähis-Ida ja Ladina-Ameerika.