Projekti raames toimus 13-15. oktoobril esimene kolmepäevane passiivmaja tehnoloogia alane kursus kuuest, millest võttis osa 15 Eesti ja Läti energiatõhusa ehituse huvilist. Nende hulgas oli arhitekte, insenere, kohalike omavalitsuste esindajaid jne. Koolituse eesmärgiks on informeerida eelkõige spetsialiste, kes hakkavad lähitulevikus juhtima mõnda energiatõhusa ehituse projekti.

Kursus andis ülevaate passiivmaja printsiipidest ja tehnoloogiast. Praktilises osas külastati Eesti esimest passiivmaja komponentidega rekonstrueeritud hoonet - Valga Kasekese lasteaeda. Lisaks said osalejad näha ja tutvuda termograafia ja rõhutesti aparaatidega, millega määratakse hoonete kvaliteeti. Rõhutestiga kontrollitakse hoone õhupidavust. Mõõtmisega saab kindlaks teha, kui suur on hoones õhuleke ja kus on lekete täpsed asukohad.
Infrapuna termograafia on meetod pindade temperatuuride visualiseerimiseks. Näiteks on sellega võimalik suure täpsusega määratleda külmasildu.

Kursusel osalenud Kihnu valla arendusnõunik tuli kursusele, kuna planeerimisel on passiivmaja standardis kool-lasteaed. Tema sõnul täiendasid kursusel saadud teadmised passiivmaja ehitamise ja projekteerimisega seonduvat. „Minu jaoks oli väga oluline näha ja kuulda just erinevaid praktilisi kogemusi seoses passiivmajade ehitamisega Valgas ja Lätis, et nö saada asja ka oma käega katsuda. Antud kursus süvendas veelgi veendumust, et uue Kihnu kooli projekteerimisel tuleb seada põhiliseks eesmärgiks väga energiatõhusa hoone projekteerimine, mis oleks saavutatav passiivmaja tehnoloogiat kasutades."

Ühe osaleja, Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Margus Sarmeti sõnul pole madala energiatarbega ehitiste kavandamises midagi keerulist. „Energiatõhusa hoone kontseptsioon on hea ja vajalik, kuid inimeste mõttemaailma muutmine selles suunas võtab veel aega," ütles ta.

Järgmised 5 kursust Valgas toimuvad novembrist-aprillini.

Lisaks kohalikele spetsialistidele on projekti raames pidanud loenguid ka tuntud energiatõhusate hoonete arhitektid Euroopast - näiteks on Tartu Ülikooli Tehnoloogiainstituudis esinenud 30-aastase passiivmajade kogemusega Hans Eek Rootsist ning Mario Bodem Saksamaalt. Lisainfo ja materjal seminaride kohta asub projekti kodulehel vwww.activethroughpassive.eu.