Raikküla vallale omistati 2015. a Raplamaa kõige turvalisema valla tiitel. See on suur tunnustus, kuid ka väga motiveeriv nii vallavalitsusele ja loodetavasti valla elanikele.

Mind külastas hiljuti Häirekeskuse arendusosakonna ekspert. Meie kohtumise teemaks oli just abi kutsumine ja abivajaja leidmine. Häirekeskuse näitel ei ole erandlik, kui küsimuse peale: „Öelge palun oma täpsem asukoht,“ vastab helistaja: „Bussipeatuse vastas, teine hall maja.“.

Asukoha täpsustuseks öeldud „hall maja“ on kiiresti leitav, aga ainult valgel ajal.

Kohtudes politseiga jääb kõlama samuti see, et me saame ise paljugi ära teha oma elu turvalisemaks muutmisel. Kutsun teid kõiki vaatama oma kodukülas ringi päevasel ja pimedal ajal ning mõtlema, kas ja milliste märkide abil kiirabi, päästjad või politsei teid leiab.

Me kõik tahame tunda end turvaliselt. Selles on meil kõigi võimalik midagi ära teha. Inimeste omaalgatusel on suur tähtsus – paigaldada oma majale välisvalgustus ja maja silt nähtavale kohale, lõigata ära puuoksad, mis varjavad nähtavust või häirivad liiklust.

Hoiame silma peal oma varal, lukustame uksed ja jälgime meie ümber toimuvat! Laseme meedikutel, päästjatel ja korrakaitsjatel teha oma põhitööd ja ärme pane neid orienteeruma pimedates viitadeta külades. Kui on vaja kiiresti abi, siis on sekund väga pikk aeg!