Seekordne kohtumine andis võimaluse tutvuda kolleegidega teistest riikidest ning nautida teistkordselt imelist võõrustajariiki Eestit. Olen ühe eelmise Comeniuse projekti raames juba külastanud Eestit, ka siis oli Jüri Gümnaasium üheks partnerkooliks.

Nostalgia

Eesti külastamine tõi mulle meeldivaid mälestusi eelmisest korrast, kuid sain ka lisateadmisi sellest Balti riigist: särava lumega kaetud maastik, huvitavad maitsed Eesti ja Vene köögist, Eesti rahvuslaulude helid, rõõmsad värvilised rahvariided ja siiras vastuvõtt võõrustajakooli õpetajate ja õpilaste poolt.

Programm oli ideaalselt tasakaalustatud projekti tegevuste, kohtumiste õpetajate ja õpilastega, samuti Eesti kultuuri ja elu avastamisega ning lihtsalt elades eestlaste igapäevaelu.

Oluliseks teemaks projektis kujunes partnerkoolide riikide haridussüsteemide võrdlemine ja vastandamine läbi diskussioonide ja haridusasutuste (Lagedi Põhikool, Jüri Gümnaasium ja Taaramäe Lasteaed) külastuste. Väärtuslik panus anti Jüri Gümnaasiumi õpetajate ja õpilaste poolt, kes tutvustasid koolimaja ning samuti koolidirektori Maria Tiro poolt.

Kui eelmisel külastusel 2011. aastal käisime Tartus, Paides ja Tallinnas, siis seekord olime kolleegidega võlutud külmunud Jägala joast, ajaloolisest Rakvere kindlusest ja Palmse mõisast, mis tutvustas meile legende ja saladusi. Samuti jätsid kustumatu mulje Tallinna väljakud, turud, puidust ning vildist mänguasjad, vanad linnamüürid ning tänavaesinejad. Samuti ei saa mainimata jätta rukkileiva, kama, röstitud mandlite, Eesti õuna- ning marjaveinide maitseid. Kordagi ei tundnud me väsimust Eesti värvikast kultuurist ja andsime lubaduse ühel päeval naasta.

Pean tõdema, et sõnadest jääb väheks andmaks edasi emotsioone ja mälestusi, mida kogesin Eesti külaskäigu ajal, seega soovitan avastada tulevasi projekti kohtumisi ning tegemisi alljärgneval veebilehel: https://sites.google.com/site/bridgeovertimesandculture/home.

Claudia Putura, Scola Gimnazila nr 51 direktori asetäitja, Bukarest, Rumeenia - projektijuht

Üldhariduse valdkonna allprogrammina on Comenius pakkunud koolidele, õpetajatele, üliõpilastele ja koolitusasutustele erinevaid rahvusvahelise koostöö võimalusi alates 1995.aastast. Comenius on programm, mida viib ellu sihtasutus Archimedes.