Kahest õpilasest ja kahest õpetajast koosnev töögrupp alustas oma reisi Eestist tihedas oktoobrisajus. Meid võõrustas Lissaboni eeslinna Almada keskkool Escola secundaria de Cacilhas. Olime ühelt poolt võlutud nende külalislahkusest, kuid teiselt poolt olid meie päevad vägagi täidetud mitmesuguste külastuste ja vaatamisväärsustega. Samuti oli tarvis säilitada töömeeleolu, sest juba saabumispäeva õhtul tuli esitada meie õpilastel Katrel ja Margitil tutvustusvideo eesti kooliõpilase päevast. Kiitus kõigile video tegijatele, eelkõige Rainile ja Maarjale.

Paljudel Euroopa koolidel, nii ka meid võõrustaval koolil, on aiaga muust linnast eraldatud territoorium, mis on varustatud valve all pääslaga. Koolihoone akendel on väljaspool üsna tihedad ribikardinad, mis võimaldavad õppetööd teha ka 300 kuumuses. Et tegemist on kooliga, mis pakub ka täiskasvanuõpet, nn „teine võimalus", meie mõistes õhtukool, töötas kooli söökla hiliste õhtutundideni.

Comeniuse projekti pilootmaaks on Eesti ja projektijuht Tapa gümnaasiumi inglise keele õpetaja Rita Püümann. Tema oskuslikul juhtimisel toimusid rühmade arutelud järgmiste kokkusaamiste (mobiilsuste) planeerimisel. Peeti nõu, kuidas ja millal oleks neid kõige otstarbekam teha, kuni jõuti kõikidele osalejatele sobivate lahendusteni. See ei olnud kerge, sest läbirääkimiste juhtimine rahvusvahelisel tasemel on väljakutse igale spetsialistile.

Samuti toimus mõtetevahetus lõputöö temaatikast. Kui ühtedele oli sobiv looduslähedaste materjalide kasutamise projekti edasiarendamine, siis teised nägid pigem oma teemat looduslike ressursside säästlikus kasutamises. Kahtlemata on loodus- ja keskkonnahoiu probleemid perspektiivsed ja tulevikku suunatud ning seetõttu on oluline, et sellistes projektides osaleksid eelkõige gümnaasiumiõpilased, kes saavad ühistegevuste kaudu omandada meeskonnatööharjumusi ja praktilisi oskusi.

Kui kokkulepped saavutatud, lõpuõhtu õpilastega maha peetud, ootas ees meid jällegi õhulend koju. Mälestustepagasit jäid täiendama huvitavad kohtumised projektis osalevate koolide kolleegidega ja unustamatult soe oktoober Portugalis.