„Meie puhul on hea see, et saame ehitada lasteaiad, koolid ning muud asutused oma maale, meil ei teki laenukohustusi," on Võrklaev rahul. Mis veel olulisem, Rae vald ei ole pidanud võtma laenu ning on investeeringud teinud oma rahadega.

Rae vald on ise suur maaomanik, kel käes magusad krundid Tallinna ringtee ümbruses. Ühe sellise krundi müügist saadi hiljuti üle 13 miljoni euro - raha, mida jätkub siiani.

Mureks laste suur arv

Kui paljud omavalitsused unistavad sellest, et sünniks rohkem lapsi ning koole-lasteaedu ei sulgetaks, siis Rae vallal on hoopis teine mure - lapsi on lausa liiga palju.

„Hetkel on lasteaia järjekorras 1049 last, koheselt oleks kohta vaja 650-le lapsele. Samas oleme välja mõelnud kompensatsioonimehhanismi. Maksame koduse mudilase toetust 128 eurot kuus ning eralasteaia toetust 196 eurot kuus," rääkis Võrklaev.

Mureks on ka transpordiküsimus - nii vallasisene transport kui ka ühendus Tallinnaga. Eriti terav on see uusasumites.

Lähiaastatel plaanis mitmeid arendusi

Laste rohkus tähendab, et vald peab lähiaastatel palju raha haridusvõrku paigutama. Nii saab praegusest Peetri Lasteaed-Algkoolist juba mõne aasta pärast maailma suurim eestikeelne lasteaed. Lisaks peab Peetri alevikku ehitama veel ühe lasteiaia ning laiendama Jüri Gümnaasiumit.  

Ettevõtted tulevad vallale appi

Rae vald on atraktiivne ning neil on õnnestunud tekitada olukord, kus ettevõtted on valmis ka ise valla heakorda ja taristusse panustama. Näiteks toetab omavalitsust ettevõte ABB, kes on lähiaastatel Rae valda juurde tekitamas ka uusi töökohti. Tallinna Kaubamaja panustab Peetri aleviku valgustusse ning rajab siia Selveri. OÜ Rasmil, kes rajab Rae valla piirile vanglat, toetab aga näiteks valla hariduselu.