Kas ka vanni idee sündis Keilas?

Jah, idee sündis Keilas. Tervise tänaval on minu kodu, mis on ka OÜ Waterflight juriidiline aadress. Firma on alles alguses, nn idufirma, mistõttu pole veel ruume renditud.

Teie firma kodulehel on kirjas, et lõite Swimitationi enda vajadustest lähtuvalt.

Töötan Tallinnas ning 2008. aasta sügisel oli mul väga suur töökoormus – selg oli kontoritöötaja sundasendist haige ja olin ka stressis. Teadsin, et sportimisega saab oma seljahädasid ise aidata. Liikumine on seljale ja kehale üldse hädavajalik. Sport on hea ka stressi ja väsimuse vastu. Samas mõte trennist ei ahvatlenud mind üldse. Silmad ei kannatanud pärast arvuti taga töötamist valgust, pealegi oli pärast suhtlemist nõudvat tööpäeva vajadus üksiolemise järele. Mõtlesin, mis võimalused oleksid veel kehale koormust anda. Just siis tuligi mõte silmad kinni lamamisest ning lendamisliigutuste tegemisest – lumeinglist. Seda harjutust maa peal teha pole eriti võimalik ja mõtlesin lumeingli ümber vee. Hakkasin uurima, kas kusagil maailmas on sellist asja tehtud – selgus, et pole. Edasine asjaajamine oli väga raske ja kulukas, kuid minus süvenes teadmine, et ma ei tee seda enam ainult endale. Kui sellist vanni poleks vaja puuetega inimestele, siis ehk oleksin ammu pooleli jätnud.


Mis on Swimitationi töötamise põhimõte?

Selle plussid-miinused võrreldes tegeliku ujumisega suures basseinis.Swimitation vann loob uue fitnessi stiili, et tasakaalustada keha ja vaimu. Swimitationi vannis tehakse harjutusi – kõige lihtsama näitena lumeingli liigutusi.Meie kodulehel on mitmeid näiteid harjutustest videotena.Plussid võrreldes ujumisega: puhas vesi, üksi olemine-lõõgastumine, harjutusi saab teha kinnisilmi, ei pea pingutama, kui ei jaksa. Sobib inimestele, kes mingil põhjusel ei soovi viibida rahvarohketes kohtades või end n-ö poolpaljalt näidata. Vannis saab süva-lõõgastuda selliselt, et kehatüvi on toetatud ning uppumisohtu pole. See on meie eeliseks floatingu ees. Kehatüve toetamine on oluline inimese turvatundele ning eelduseks lõõgastumisele. Tulevikus saab Swimitation vanni sessiooniga loodetavalt nautida lisateraapiaid, näiteks aroomiteraapiat, kromoteraapiat, pilditeraapiat. Võrreldes nii ujula kui floatinguga on tegemist keskkonnasäästlikuma variandiga võimlemiseks või lõõgastumiseks (ning kaks ühes). Vanni veekulu ja ülalpidamiskulu pole suur. Samuti on Swimitation väga oluline puuetega inimestele, eakatele ja erinevate haigustega inimestele. Füsioterapeutide ja erinevate spetsialistide arvamus on üksmeelselt positiivne. Näiteks lihase- ja liigesehaiguste puhul on ette nähtud sooja vee teraapia ning võimlemine. Eestis pole aga ühtegi kohta, kus saaks näiteks reumaatikud ujuda, sest vesi on nende jaoks liiga külm. Vees võimlemine oleks aga neile just parim, sest koormab vähem liigeseid. Swimitation vannis saab lihtsalt soojendada vajaliku temperatuurini vähese koguse, vaid ühe kuupmeetri vett ning ka reumaatik saab nii veeteraapiat nautida, võimelda ja ka lõõgastuda.

Kui keeruline on olnud toote sünd ja areng?

Väga keeruline, sest tegemist on keeruka ning suure tootega, millega peavad olema kaasas põhjalikud juhendid ja juhised. Kuna vahepeal õppisin 2 aastat Lundi ülikoolis päevases magistriõppes ja sünnitasin lapse, ei edenenud vanniidee arendamine nii kiiresti kui tahtnuks. Siin on palju nüansse nii kulude kui mahu mõttes – disain, tehaste nõuded, disaini registreerimine, marketing jne. Huvitav on näiteks see, et enne 2013. aastat ei saanud keegi minust eriti aru, mida ma toote all mõtlesin. 2013. aastal aga panin sellele nähtusele nime – Swimitation nagu swim ja imitation ning idee hakkas jõudma inimesteni. Kui ma aga lasin esimesed 3d renderdused teha täiesti algsest ja lõpuni disainimata variandist, leidsin tegijaid ja tiimiliikmeid kohe! Seepärast öeldaksegi, et üks pilt ütleb enam kui tuhat sõna.

Kui suur on seltskond, kes Swimitationiga tegeleb ja mida te veel toodate?

Kuna ma olen ainult hobidisainer, siis arvutis lõplike jooniste tegemiseks ning ka moodsa viimistletud väljanägemise andmiseks on disaini osas mul koostöö OÜ-ga Tentwelve. Disainerid Meelis Unt ja Tarmo Härmaorg on koos minuga toote autorid. Minu firma OÜ Waterflight tuumiku moodustan mina koos tegevdirektor Alan Uustali ning marketingi direktori Kairi Kivilaga. Samas on mul põhimeeskonda oodata veel inimesi müügi ja ekspordi alal ning veel on palju koostööpartnereid seoses tootmisega. Swimitation vann valmib meie koostööpartnerite kätes, olulisimana OÜ Plastpuit inseneri Andri Sinka juhtimisel. Meie firma on toote omanik – patendid, disaini registreeringud ning kaubamärgid on meil, meie hakkame seda müüma ning arendama.
Meil on tugev meeskond, mis on idufirmale oluline. Tahame, et uut fitness-stiili saadaks edu. Eesmärk on esimesed tooted välja saata juba detsembris ning pingutame selle nimel väga. Hetkel oleme pühendunud spetsiaalsele salongimööblile, võimlemisvideole ning tootekataloogi koostamisele. Lähitulevikus loodame avada salongi Tallinnas, mis on hädavajalik, et vanni esitleda

Kuidas hindate Keilat elukohana?

Fantastiline! Ma lähen hommikuti tööle südamerahuga, sest minu vanem laps jõuab jalgsi igale poole – tal on võimalus harrastada huvialasid ning käia koolis loodussõbralikus, tervislikus ning turvalises väikelinnas. Tallinna pole siit pikk teekond – just paras, et end koguda ja häälestada päevale.