Miks imponeerib meile Saksamaa? Saksamaa ei ole just kõige eksootilisem paik, mida kogeda, kuid see riik kehastab suurt ja võimast vana Euroopat, seda lääne suunda, mida Eestis nii sügavalt hoida tahetakse.

Püüan pakkuda eestlase vaate Saksamaa elule. Proovime võrrelda näiteks kahte linna - meie Keilat ja Saksamaa väikelinna Braunschweigi.

Rahvas. Eestil on vedanud, et suurim osa mitte-eestlastest koosneb vene rahvusest. Olgugi et venelased on meist veidi temperamentsemad, sarnanevad nad meile rohkem kui mitmed rahvused läänest ja lõunast. Nad on ikkagi meie naabrid ja kui nad veel eesti keelt õpivad, siis on nad juba peaaegu eestlased. Saksamaa on paljude rahvuste jaoks rikas riik, kus alustada uut elu ja teenida raha. Mõnikümmend aastat tagasi sakslased ise kutsusid türklased Saksamaale, kuna oli tööd, kuid mitte töö tegijaid. Nüüd, mil sakslastel endilgi pole kohati tööd, ei soovi ajutiselt appi võetud türklased oma sünnimaale enam tagasi minna. Pigem püütakse ära elada Saksa riigi poolt makstavatest toetustest, mis tundub kehvematest oludest tulnud inimestele ideaalse lahendusena. Üllatavalt tore on aga see, et kõik need türklased ja muud rahvused räägivad saksa keelt, sest hoolimata arenenud suurriigist siin ainult inglise keele oskusest ei piisa.

Eestis makstavad palgad, pensionid ja toimetulekutoetused on Saksamaaga võrreldes naeruväärsed. Üksi elaval pensionäril on meil ilma laste toetuseta väga keeruline hakkama saada, kuna enamik pensionist läheb eluasemekuludeks. Kui oled tööd teinud ligi 50 aastat ja pärast seda ei saa lubada omale normaalset pensionipõlve, on riigis midagi korrast ära. Saksamaal on pensionide suurused hoopis teised, kuid ka siin võib juhtuda, et palutakse riigilt abi, et võimaldada endale puhkus Kanaaridel. Kui oled Eestis pensionär, siis üldiselt näed sa välja 10 aastat vanem kui tegelikult. Sakslastest vanaprouad ja -härrad käivad aga reisidel, matkamas ja 80-aastasele saab öelda, et ta ei näe välja päevagi vanem kui 60.

Haridus. Saksamaa haridussüsteem on Eesti omast niivõrd erinev, et neid on väga raske võrrelda. Kuid selge on see, et ilma kutseoskust näitava paberita on väga raske leida head töökohta, mis oleks piisavalt tasustatud, et Saksamaal hakkama saada.

Palgad. Saksamaal ning kogu Lääne- ja Põhja-Euroopas on tasu töö eest suurem kui Eestis. See on ka üks põhjuseid, miks tuleb alati kõigile meelde tuletada, et Eesti pole mitte ainult edukaim Ida-Euroopa riik, vaid et me asume ka Põhja-Euroopas.

Maksud. Sakslane maksab umbes poole oma sissetulekutest maksudeks, firma veelgi rohkem. Saksamaal maksad sa makse teleka, koera, kiriku ja paljude teiste asjade eest. Kui kõik muud maksud tunduvad põhjendatud, siis kirikumaks on minu jaoks ebaloogiline. Võimalik on olukord, kus pärast kirikuliikme surma peab abikaasa ka tema eest maksu edasi maksma. Paljudele ei tundu ka Eestis maksud väikesed, kuid neid pole nii palju ja tasumine on lihtsam.

Alati on tore Saksamaal välja võtta oma ID-kaart ja kaardilugeja ning küsida sakslase käest: „Kas teie ei saagi ID-kaardiga oma elu korraldada?". Vaieldamatult on Eesti üheks paremaks küljeks meie IT areng ja interneti kättesaadavus. Saksamaal olles tekitas mulle palju ebamugavust avaliku tasuta interneti puudumine. Eestis teame kõik, et tasuta wifit saab kasutada ostukeskustes, rongi- ja lennujaamades, Saksamaal kahjuks nii ei ole. ICE kiirrongiga sõites rõõmustasin, sest piletil oli kirjas wifi. Rongis selgus, et selle eest tuleb siiski maksta tasu, mida ma maksaksin Eestis nädalase interneti kasutamise eest.

«Alati hämmastab mind Tallinnasse tulles see, kui palju Eesti esindab seda, milline kogu Euroopa Liit tahab olla - kõrgete individuaalsete vabadustega, innovatiivne, tehnoloogiliselt arenenud demokraatiaga paik,» ütles Eestis kolmandat korda viibinud Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Herman van Rompuy riigikogu konverentsisaalis peetud kõnes. Jätkame siis olemist just selline riik, aga mitte jäädes paigale arengus, vaid liikudes edasi.

Kus on parem elada, kas Saksamaal, Eestis, või kusagil mujal? Saksamaal on väga palju positiivseid jooni, kuid sakslased lahkuvad samuti oma kodumaalt, et maailma näha või paremat elu kogeda. Igal riigil on omad probleemid, paljusid neid probleeme saab ainult mõista selle riigi kodanik. Tõenäoliselt leiaksin sadu plusse, miks just elada pigem Saksamaal, kuid usun, et suudaksin seda teha vaid ajutiselt. Eesti on ja jääb alati mu kodumaaks, kohaks, kus kasvasin ja kus elab mu pere. Eesti on paik, kus on lihtne midagi paremaks muuta, sest siin on nii palju valdkondi, mis vajavad parandamist.