Kiirusautomudel on sisepõlemismootori jõul kiirust arendav omavalmistatud kuni kolm kilo kaaluv automudel, mis arendab spetsiaalsel autodroomil kiirust sõltuvalt mootori kubatuurist 250-340 km/h. Võistlusdistantsi pikkus on 500 meetrit (8 ringi), mille jooksul tuleb näidata maksimaalset keskmist kiirust.

Nõmmel on kiirusautomudelite meistrivõistlusi peetud ka varem: 1999. aastal toimus siin samuti EM, 2004. aastal korraldati Nõmmel maailmameistrivõistlusi. Nõmme linnaosa vanema Erki Korpi sõnul on tal hea meel, et kiirusautomudelite Euroopa meistrivõistlused toimusid taas Nõmmel, sest eestlased kuuluvad sellel alal vaieldamatult maailma ja Euroopa tippu.

Eestlaste nimel on praegu viiest kehtivast maailmarekordist kolm. Automudelitega võidusõitmine on viimase kümne aasta jooksul toonud eestlastele arvukalt individuaalseid EM- ja MM-medaleid (82, neist kuldseid 39) ja võistkonnavõistluse esikohti. Eelmisel aastal toimunud nii Euroopa kui ka maailmameistrivõistlustel võitsid eestlased nii EMi kui ka MMi kuldmedalid neljas mudeliklassis. Läbi aegade on eestlastest kõige rohkem medaleid võitnud Lembit Vaher (27), kes on individuaalselt juba neljakordne maailmameister ja kümnekordne Euroopa meister. Meie edukamad on veel Mart Sepp 12 medaliga (8 kuldset), Priit Hoyer 12 medaliga (5 kuldset) ja Tõnu Sepp 11 medaliga (6 kuldset).

Lisaks medalitele ja võistkondlikule esikohale võitis Eesti võistkond juba 12. aastat järjest parimate kiiruste summa alusel Europapokali karika.

Selline näeb välja mudeli sisemus (foto: Jukko Nooni)

Eestlaste tulemused EMil

  • 1,5 cm3 mudeliklassis: 1. koht Lembit Vaher, 4. koht Sven Aadla, 5. koht Rain Teder ja 10. koht Aleksei Ivanov.
  • 2,5 cm3 mudeliklassis: 1. koht Lembit Vaher, 5. koht Priit Hoyer, 7. koht Andre Luman, 9. koht Lauri Teder, 14. koht Juri Gontar ja 16. koht Hannes Virunurm.
  • 3,5 cm3 mudeliklassis: 5. koht Mart Sepp, 9. koht Taavi Kirsimägi, 15. koht Joosep Laas, 16. koht Ülo Liimask ja 20. koht Arco Aria.
  • 5,0 cm3 mudeliklassis: 1. koht Tõnu Sepp, 3. koht Tiit Luman.
  • 10,0 cm3 mudeliklassis: 3. koht Tõnu Sepp, 8. koht Ando Rohtmets ja 17. koht Magnus Laas.