Madis Müller: Kindlasti ei tundnud ma, et euro või euroala oleksid ohus. Viimase finants- ja majanduskriisi tulemusena on paljude riikide valitsused sunnitud tegema valusaid otsuseid, kärpima palku, pikendama pensionile mineku iga, tõstma makse. Tahes-tahtmata on seeläbi osa inimesi kaotanud, mõned lausa hammasrataste vahele jäänud. Demonstrandid nende inimeste vaateid väljendasidki. Ja küllaltki ekstremistlikult. Keskpanga seinte vahel euroalade pangajuhtide nõupidamisel arutatigi, kuidas majandust elavdada. Et rahapoliitika vastu ekstreemselt meelt väljendavaid inimesi võimalikult vähe oleks. Euroala keskpankade poolt juba astutud sammud stabiilsuse toetamiseks on olnud üsna ulatuslikud. Täna jutuks olev võlakirjade ost keskpankade poolt on viimane selles otsuste nimekirjas.

Mida tähendab võlakirjade kokkuost rahvusvahelises mõõtmes?

Võlakirjade ostmine selle alustatud programmi raames tähendab euroala keskpankade poolt riigi või rahvusvaheliselt aktsepteeritud institutsioonide – näiteks mitmete fondide, ka pensionifondide – väljastatud võlakirjade ostu.

Kas sisuliselt tähendab see raha juurdetrükki?

Ülekantud tähenduses võib ka nii öelda. Keskpangad nimelt maksavad nende võlakirjade eest emiteerides ehk andes välja uusi eurosid. Sellisel moel ringluses oleva raha hulga suurendamine peaks ka aitama üldise hinnalanguse vastu.

Kui suur on see “juurdetrükk” Eesti jaoks?

Eesti osalus euroalas on 0,27%. Rahaliselt väljendudes peab Eesti Pank ostma igas kuus umbes 120 miljoni euro väärtuses võlakirju.

Mida tähendab see meie majandusele?

Raha laenamine muutub odavamaks ja see elavdab majandust. Euroala keskpangad ostavad investorite käest võlakirju ja see sunnib investoreid otsima, kuhu laekunud raha paigutada. Tulemuseks on odavamad laenud. Aga olulised on ka prognoositavad kõrvalmõjud: euro kurss teiste valuutade suhtes on pärast võlakirjaostude väljakuulutamist keskpankade poolt juba nõrgenenud. Et Eesti on avatud majandusega, siis paraneb selle tulemusel eksportivate Eesti ettevõtete konkurentsivõime. Nii elavneb kogu Eesti majandus. Kasvame esmajoones ikkagi eksportides.

Loe täispikka intervjuud Harju Elust.