„Ruhnul toimub kuritegevust väga harva. Ka nendel harvadel kordadel on olnud tegemist enamasti pisivargustega. Kohalike seas ei ole kuritegevusel mõtet, kuna väikse ühiskonna tõttu tulevad varem või hiljem kõik teod päevavalgele," rääkis vallavanem Aare Sünter.

Viimaste aastate karmimad juhtumid

Kui mõni kohalik laps teebki rumalust, siis piisab kohapealsest vestlusest ja tavaliselt jääb see ka tema poolt viimaseks pahateoks. Kui midagi saarel toimub, siis on Sünteri sõnul suure tõenäosusega tegemist mõne pahatahtliku turistiga või saarel lühiajaliselt töötava töömehega.

„Suuremad juhtumid jäävad paljude aastate taha. Saarele purjejahiseltskonnas saabunud turist ärandas auto ja sõitis sellega mõnisada meetrit eemal vastu puud. Auto läks mahakandmisele. Teine juhtum oli, kus ühelt saare elanikult varastas hinnalise fotoaparaadi ajutiselt saarel viibinud töömees. Mõlemad juhtumid avastati kiirelt ja lõppesid seadusliku lahendusega," kirjeldas Sünter.

Kui võõras ringi silkab, jääb ta kohe silma

Kuritegevuse korral on saarel Politsei- ja piirivalveameti ametnik, kes teostab esmatoimingud. Suurema kuriteo korral on võimalus saar "lukku " panna. Teostada põhjalik kontroll nii sadamas, kui lennuväljal. Ühel korral on seda võimalust ka kasutatud.

Suvel elab ja suvitab saarel kokku 100-150 püsielanikku ja suveruhnlast. Kui lisada veel turistid, siis on saarel viibivate inimeste arv enamasti 200-300. Mõne suurürituse aja on saarel viibivate inimeste arv ulatunud kuni 800-ni.

„Võõraid liigub suvel palju, seepärast oleks raske neid kõiki jälgida ja ega pea ka kõiki võõraid kurikaelteks pidama. Ruhnu tulevad meie teada ikkagi enamasti korralikud inimesed. Kui aga keegi võõras peaks ruhnlaste õuedes käima või liikuma kohtades, kus tavaliselt turistid ei liigu, siis jääb seeküll koheselt silma," ütles vallavanem Sünter.

Teine Eesti minivald Piirissaare, kus rahvaloenduse andmetel elas püsivalt 53 inimest, sai 2012. aastal kirja 2 registreeritud kuritegu. See viskas nad tuhande elaniku kohta sooritatud kuritegude tabelis viimaste sekka.