Eestis läheb aastas raisku ligi 200 000 tonni toitu
Suuremates toidukauplustes Eestis jääb iga päev realiseerimata kümneid kilosid toitu, kirjutab Meie Maa.
Praegu kannatab kogu maailmas nälga hinnanguliselt 805 miljonit inimest, kelle toitmiseks piisaks vähem kui veerandist Euroopas ja USAs raisatavast toidust. Kirjeldamaks Eesti olukorda, hindas toidupanga logistika koordinaator Agnes Ojakivi inimeste hulga, kes ots otsaga kokku ei tule, 200 000 kanti ja raiskumineva toidu koguseks ligi 200 000 tonni aastas.
Kuigi toidupuudust ei ole ja nälga kannatavaid jagub, ei ole enamik toidukauplusi võtnud ette teed Eesti seadusandluses kadalipu läbimiseks, et ühe toiduahela kaks poolt kokku viia. Küsimused algavad toidu erineva riknevusastme määramisest: märgistustest "parim enne" või "kõlblik kuni", millest viimane viimane viitab mikrobioloogiliselt kiiresti riknevale kaubale, mis võib lühikese ajaga muutuda inimese tervisele ohtlikukski.
Eesti seaduse kohaselt tohib toitu annetada ainult kuni toote pakendil näidatud kuupäevani. See tähendab, et ühel tööpäeval jääb toidu transportimiseks ja sorteerimiseks-pakkimiseks teinekord vaid napid kolm-neli tundi. Ajalisest piirangust tingituna jõuavad ka toidupanga toiduringid väga vähe korda saata. Toidule saab järele tulla alles õhtul, kui kaupa enam müüa ei tohi.
Loe edasi Meie Maast.