Teid-tänavaid hooldab endiselt AS Keva

Keila linna tänavate talihooldust, lume-ja libedusetõrjet ning löökaukude remonti teeb ka sel aastal AS Keva, pargiteid ning mitmeid kergteid hooldavad OÜ Makrokapital ja City Haldus OÜ. Nii tehnika kui inimesed on valmis ööpäevaringseks valveks.

Piirajad, mille jooksul tuleb tänavad lumest puhastada ning liigeldavaks muuta, tulenevad Majandus- ja kommunikatsiooniministri kehtestatud teeseisundi nõuetest. Kõige kiiremini tuleb sõidetavus tagada neljandale seisunditasemele vastavad tänavad, milleks Keilas on Paldiski ja Haapsalu maantee ning Ülesõidu ja Luha tänavad, lisaks Keskväljaku piirkond. Neil tänavatel tuleb tavaoludes sõidetavus tagada 2 tunni jooksul. Ülejäänud Keila tänavad kuuluvad kas kolmandasse (nn jaotustänavad) või teise (kõrvaltänavad) seisunditasemesse ning nendel tuleb sõidetavus tagada vastavalt 5 ja 12 tunni jooksul. Kuni 12 tundi võib kuluda ka kõnniteede puhastamisele. Raskete ilmaolude korral - kestev lumesadu või tuisk, väga madal temperatuur - võib hooldustööde aeg pikeneda.

Libedusetõrjeks teedel kasutatakse üldjuhul kuni -10 C kloriide (soola), madalamate temperatuuride korral aga sool ei mõju ning libeduse tõrjumiseks kasutakse peenkillustikku. Kõrvaltänavad hoitakse võimalusel nn taliteedena ehk õhukese lumekatte all ning libedust tõrjutakse vaid ohtlikemates kohtades. Kõnniteedel tohib kasutada vaid peenkillustikku. Seda oleks soovitav kasutada ka kinnistuomanikel.

Lumevedu tänavatelt toimub linnavalitsuse tellimisel ning täiendaval rahastamisel. Enamasti tehakse seda ohtlikematest kohtadest, eelmine, erakordselt lumerohke talv lõi aga linnaeelarvet erakordselt valusasti. Lund veeti ära kokku 15 000 m3.

Kinnistuomanik ei pea enam kõnniteed puhastama

Mitmeid olulisi muudatusi sätestab uus Keila linna avaliku korra ja heakorra eeskiri. Selle järgi puudub kinnistuomanikul nüüdsest kohustus kõnnitee lumest puhastamiseks oma kinnistuga piirneval alal. Kõik kõnniteed on hõlmatud linna tellimusega ning nende puhastamine on seega linna ülesanne.

Sellega seoses võivad tekkida probleemid kitsastel kõnniteedel , näiteks Ülesõidu tänaval, Pae tänaval ja mujal – kohtades, kuhu puhastusmasin ei pääse ning ainus võimalus on rookida lund käsitsi. Mitmetel tänavatel leidub majaomanikke, kes seni aitasid kõnniteed vähemalt osaliselt lumest puhtad hoida. Loomulikult oleks tänuväärne, kui sellist tegevust kasvõi oma tervise ja kaaskodanikest hoolivuse nimel jätkataks! Aga nagu öeldud, kohustust ei ole! Küll jääb alles kinnistu omanike kohustus kinnistu sissesõidutee hooldamiseks kuni avaliku tänavani.

Lumekoristust takistavaid sõidukeid ähvardab teisaldamine

Eelmise aasta lumerohke talv näitas, et väga segavad lumetõrjet tänavaalal seisvad autod. Eriti probleemsed kohad on Pae, Vasara, Põhja, Allika tänavad, korrusmajade rajoonid. Üldiselt peaksid sõidukid parkima ikkagi omal kinnistul. Talvel eeldab see loomulikult ka kinnistuomanike poolt oma parklate puhastamist lumest, vajadusel ka lume äravedu.

Linn lubab paljudes kohtades sõidukeid ka tänava ääres parkida, kuid uutes heakorra nõuetes on kirjas, et mootorsõiduki juht ei tohi parkimisega segada lumekoristust. Töid seganud sõidukijuht peab sõiduki ümbruse ise 1 m ulatuses lumest ja jääst puhastama. Eelmisel aastal oli rohkesti selliseid autosid, millised „unustati“ tänava äärde seisma pea terveks talveks. Eriti teravaid probleeme tekitavad tänavatel parkivad veoautod ja bussid! Sellel talveperioodil rakendatakse tõenäoliselt mitmeid liikluspiiranguid, sõidukijuhtidel tasub igatahes tähelepanelik olla. Näiteks paigaldatakse ajutisi parkimis-peatumiskeelde jms, kuni äärmise vajaduse korral sõiduki teisaldamiseni. Pae tänaval proovitakse parkimise reguleerimist talvel sel moel, et paaris ja paaritutel kuupäevadel tohib parkida erinevatel tänavapooltel.

Arvatavasti tuleb selgi talvel vähem või rohkem raskemaid liiklemistingimusi. Rasketes ilmastikuoludes läheb paratamatult hooldustöödega kauem. Seega tuleks kõigil liiklejatel talviste oludega arvestada. Olgem mõistvamad ning hoolivamad üksteise suhtes. Tegelikult on ju talv omamoodi tore aastaaeg ja väga pikalt teda pole.