Eesti erametsaliit tervitas valitsuse otsust, leides, et väheväärtusliku puidu põletamine elektrijaamades ergutab mitmel moel Eesti majandust.

Liidu juhatuse esimehe Ants Eriku sõnul on Eestis juba 20 viimast aastat majandatud metsa alla soovitatava raiemahu. Küttepuu hind on viimased kolm-neli aastat olnud püsivalt madal, suuri probleeme on ka paberipuu müügiga.

“Kuna keskmises erametsas on madala kvaliteediga puidu osakaal üle poole mahust ja metsa majandada ei tasu, jätab omanik vajalikud tööd üldse tegemata. Lisaks energiapuidule jääb paraku metsa seisma ka palk ja muu puidusortiment, mis sobiks saetööstusesse saata,” selgitas ta.

ASi Repo Vabrikud juhatuse liige Karin Kruuda meenutas, et aastal 2009, kui elektrijaamad eelmine kord hakkpuitu kasutama hakkasid, tõstis see ühe aastaga puidu hinda keskmiselt 34 protsenti. Kolm aastat hiljem, kui elektrijaamad hakkpuidust loobusid, langes hind aasta keskmisena 10 protsenti.

“Kuna meie toodangu omahinnas on puitmaterjali osakaal ligi veerand, siis on iga suurem hinnatõus meile väga suur löök. Eriti arvestades turuolukorda tervikuna, kus eksport on raskendatud,” ütles ta.