Millised olid suuremad teod 2013 aastal Koigi vallas? Kindlasti Koigis ja Päinurmes ühisveevärgi- ja kanalisatsiooni rekontrueerimistööd, mille tulemusel on meil parem joogivesi ja paremini puhastatud reovesi. Tööd ei ole veel lõppenud ja seda sõltumata Koigi vallast. Lihtsalt vahel juhtuvad sellised ehitajad. Veebruaris algasid endise Koigi mõisa ratsahobuste talli ümberehitustööd Koigi kooli ja lasteaed Kalevipoeg ruumideks ning novembris kolisid lapsed sisse. Kui avamisel ütles maavanem, et seni olid meil lasteaia ruumid kõige kehvemad maakonnas, siis nüüd on tõenaoliselt parimad. Omalt poolt lisan juurde et tõenäoliselt ka moodsaimad. Nüüd on oluline, et parafraseerides ühte Justamendi laulu: lasteaed tuleb täita lastega. Viimasel vallavolikogu istungil jäi kõlama mõte et nende perede puhul kust lasteaeda tuleb korraga rohkem kui üks laps, tuleb tulevikus hakata rakendama kohamaksu soodustusi.  Moodsad on ka kooli tööõpetuse, käsitöö ja kodunduse klassid. Nende puhul saab öelda, et vahetus sajand. Samas me ei ole nii rikkad, et need klassid oleksid ainult kooli kasutuses. Need saavad olema kasutada ka kogukonnale.

Uue ilme said nii Päinurme raamatukogu ruumid kui ka rahvamaja saal. Nüüd ei tule enam häbi tunda ükskõik keda kutsudes Päinurme rahvamajja esinema või ka üritust korraldama. Aga ennekõike on ta ikka omale külarahvale. Rahvamaja ei ole valmis, selle kordasaamisega, õigemini selleks raha leidmisega tuleb veel palju vaeva näha.

2013. aastal ilmus Koigi Vallalehe 200. number, Koigi noortekeskus sai 10 aastaseks, toimusid ka 10. kangapäevad Sõrandus, ansambel Merve tähistas 40. tegutsemisaastat, Prandi küla tähistas koguni 610. aastat esmamainimisest. 2013. aasta oli kultuuripärandi aasta ja maikuu oli Koigi valla kuu ning 23. mail oli Päinurmes kultuuripärandi päev. Koigis toimusid koos jaanitulega Jaanus Alliksoo ettevõtmisel grillimise võistlused ja tahaks loota, et võistugrillimine saab Koigi jaanitule lahutamatuks osaks. Koigi külaselts hakkas ilmutama tardumusest ärkamise märke, mille väljundiks said suvelõpupidu Koigi pargis ja uue juhatuse valimine. Nüüd jääb vaid loota, et see kõik ei olnud ajutine. Oli veel palju muid tegusid ja sündmusi. Ühe veel mainin ära, Koigi koolis läks esimesse klassi sügisel rohkem õpilasi kui suvel lõpetas ja direktori kinnitusel pidi see olema nii ka järgmistel aastatel. See on Koigi kooli kestmise märk.

Vallavanem Kristjan Kõljalg kirjutas detsembrikuu Koigi Vallalehes: „Meie eesmärgiks 2013 aastal oli tugevdada pinnast, millelt edasi minna. Lõime paremad tingimused, millelt meie inimesed ja kogukond saavad enda otsuseid tulevikuks teha rahuliku südamega.  „Juhtisime Kristaniga koos valda ja saan neid sõnu ainult kinnitada ja öelda, et tervikuna läks 2013. aasta Koigi valla jaoks korda. Oli ka asju mis teevad muret kuid neist ma ei tahtnud täna rääkida.

Oma kõnes ma ei maininud ettevõtjaid. Loodan et Koigi vallavolikogu ja - valitsus oma tegevusega ei seganud neid oma tegemistes, vaid vähemalt mõttes aitasime kaasa. Ma ei rääkinud ka valimistest sest valimised on nagu aastaaegade vahetuminegi - need toimuvad meie tahtest ja tegevusest sõltumata, erinevus on ainult selles et valimistulemus on vallarahva kujundada. Kirume aga mõlemaid.

Mida toob aasta 2014? Ega me tegelikult paljutki ette tea, kuid nii mõndagi on juba teada ja plaanis. Aasta kujundame me ju ise.

Suurürituseks saab olema 23. juunil Maakaitsepäeva tähistamine Koigis ja hilisem „Kauni Kodu" laureaatide tunnustamine. Selleks tuleb meil hoolsalt valmistuda ja mitte häbisse jääda. Valmis tuleb ehitada kergliiklustee Koigis ja lõpule viia kolmekordse maja lammutamine Koigis nn Mustamäel.  Loodan, et Koigi külaselts saab võrdseks partneriks meie teistele tublidele seltsidele, et kuulujutud Rutikvere külaseltsi tekke kohta osutuvad tõeks. Kuna ambulatooriumi majas jäid ruumid tühjaks, siis alustame ettevalmistusi sotsiaalmaja loomiseks. Koigis on tulemas koostöös Norra partneriga kaks festivali, kevadel ja sügisel. Algab uus Euroopa Liidu finantsperiood, aastad 2014 - 2020. Ma ei taha küll pahasti öelda (veel hullem on kui valesti mõistetakse), kuid tegemist on piltlikult öeldes maas vedeleva rahaga, mis tuleb üles korjata ja oma kasuks ära kasutada ning kasutamiseks peame olema valmis. Kasutada tuleb aga mõistlikult ja mitte tühja-tähja peale vaid ainult valla arenguks. Ainult nii suudame olla edukad.

Tänan kõiki seltse, ettevõtjaid, vallakodanikke ja teisi inimesi, kes on 2013. aastal Koigi vallale head teinud.

Tänan ka kõiki nii endisi kui ka praeguse koosseisu vallavolikogu ja- valitsuse liikmeid, volikogu komisjonide liikmeid, vallavalitsuse ametnikke töö ja koostöö eest 2013 aastal. Üheskoos tegutsedes ja üksteist toetades suudame edu saavutada ja elu paremaks muuta.