Kui õnnestus leida parkimiskoht ning telebussist ja kaameratest mööda vingerdades mõisa välisukseni jõuda, leidis tulija eest rahvast tulvil koolimaja ning kibekiired viimase hetke ettevalmistused. Kell 6.55 pidi muusikaklassist minema otse-eetrisse ETV saade "Terevisioon".

Kuulsad külalised

Ei juhtu just sageli, et "Terevisioon" terve oma stuudio telemajast mujale kolib, kuid seekord otsustati seda vabariigi aastapäeva puhul teha. Saatejuht Urmas Vaino sõnul teadsid nad, et pea kõigis Eestimaa koolides on just aastapäeva eelsel reedel kombeks Eesti sünnipäeva tähistada ning nad soovisid seekord peost osa saada. Vääna mõisakool oli neile varasemalt väga meeldiva mulje jätnud ning otsustati, et kui koolipere on nad valmis vastu võtma, siis just sinna minnaksegi.

Otse loomulikult oldi Vääna mõisakoolis selliste külaliste võõrustamisega heameelega nõus. Küllap jääb selle aasta sünnipäev koolirahvale kauaks meelde - oli ju hommikupoolik täis põnevust ja omajagu ärevust. Saate tegijad kaasasid lapsed ja koolipersonali kõigisse oma tegemistesse - lapsed said lugeda luuletust, olla ilmateadustaja rollis, esineda rahvatantsu ja flöödimänguga. Direktriss Piret oli eetris vaat et terve saateaja, kas siis intervjuud andes, värskeid ajalehti tutvustades või taustal organiseerides ning korraldades.

Lisaks käisid koolimajas sel hommikul väga nimekad külalised, kes olid kõik nõus lastele ühe koolitunni andma. Õpetajarollis olid Riigikogu spiiker Ene Ergma, olümpiavõitja Gerd Kanter, noorte tüdrukute iidol näitleja Elina Pähklimägi, lastekirjanik Mika Keränen, noor laulja Iiris Vesik.

Mõnus emotsioon

Erinevate saatelõikude ja intervjuu kaudu said terve Eestimaa inimesed teada, kuidas käib elu Vääna mõisakoolis. Koolikokk Jaanika rääkis sellest, kuidas näeb välja tema tavaline tööpäev ning mida lapsed süüa armastavad, oma tööd kirjeldas ka koolibussi juht Jaan ning kooli kütjad, kellel on talviti kütta 22 ahju. Intervjuude vahele näidati eestimaalastele ka Vääna piirkonna ja mõisa ajalugu tutvustavat saatelõiku.

Loodetavasti said sellest hommikupoolikust mõnusa emotsiooni kaasa kõik osalised - nii rahvusringhäälingu meeskond, saatejuhid kui ka koolipere. Fotograafina kohalviibinud loo autor oli igatahes ülendatud meeleolus terve järgneva päeva ning majast lahkudes oli kuulda ka saatejuhtide rõõmustamist hästi kordaläinud saate üle ning kiidusõnu kõigile, kes selleks oma panuse andsid.

Kui mõni lehelugeja tunneb huvi, kuidas käib elu meie valla mõisakoolis, siis on selle saate järelvaatamine kindlasti üks südant soojendav ajaviide. Saadet saab vaadata ETV kodulehelt.