Kindlasti ei tasu pangatähtede tuvastamisel keskenduda vaid seerianumbritele, sest siiani avastatud kupüüridel esineb ka teisi numbrikombinatsioone. Tähelepanu tuleb kindlasti pöörata ka teistele tunnustele – reljeeftrükk, vesimärk, hologramm. Kõige lihtsam on rahatähti kontrollida selleks ettenähtud seadeldise abil, mis peaks olema iga poe või kioski kassa põhivarustuses. Kupüüride ehtsuse kontrollimiseks vajalikku infot leiate ka Eesti Panga veebilehelt ja turvaelemente tutvustavatest teavitusklippidest.

„Tuleb märkida, et vaatamata mõnede rahatähtede võltsingute heale tasemele, on siiani kõik võltsitud eurod olnud tuvastatavad ka visuaalsel teel,“ sõnas Lääne Prefektuuri kriminaalbüroo majanduskuritegude talituse juht Magnus Mõttus.

Politsei palub valeraha tuvastamise järel võltsitud kupüür enda kätte jätta ja kohe teavitada juhtunust politseid lühinumbril 110. Siiani on valeraha pakkunud isikud kinni peetud tänu müüjate või turvatöötaja kiirele tegutsemisele. On juhtumeid, kus valeraha edastanud isikud on sündmuskohalt põgenenud. Sellisel juhul palume võimalusel fikseerida isiku välimus, sõiduki number ja muud võimalikud tunnused, mis võiksid aidata politseil tabada valerahakäitlejaid. Valerahaga maksjad on siiani olnud nooremapoolsed, vene, inglise või muud võõrkeelt rääkivad meesterahvad. Mitmel korral on tuvastatud valerahaga maksjatena Leedu kodakondsusega või sealt pärit isikud.

Mõttus toonitas, et kõige efektiivsem viis valerahaga võidelda on siiski selle õigeaegne tuvastamine, mis hoiab ära potentsiaalse kannatanu kahju ja kurjategijate kasu.