Sel aastal oleme õppimist ja huvitegevust sidunud läbi erinevate projektide. Oleme püstitanud ühise eesmärgi ja pärast teinud tegemistest erinevad kokkuvõtted: kirjandid, luuletused, fotod, joonistused, vestlused. Alustasime projektõppega kohe õppeaasta algul: 2. septembri veetsime aktiivselt pealkirja all „Reipalt koolipinki". Enamus klasse sisustasid päeva või osa sellest õuesõppega. Käidi Jäneda linnamäel, Aegviidu seiklusrajal, Kollulandis, jalgrattamatkal Valgehobusemäel, fotojahil, matkal ümbruskonna metsades, tutvumas Aravete külamuuseumiga. 23. septembril algas sügis. Klassid osalesid sügiseteemalisel näitusel, kus igaühel oli oma lähenemine sügisele - puud, seened, sügiskaunistused, maketid, kompotid jne. Sai ka mõistatada ja palju-palju juurde õppida. Mitmed õpetajad kasutasid näituse materjale ainetundide läbiviimiseks.

Mardipäeva karnevalil müdistasime koos isadega ja seda mitte koolis, vaid linnamäel. Kõik väikesed ja suured mardid Jäneda külast kogunesid ümber suure lõkke. Selle lõkke panid püsti meie aktiivsed isad Jäneda Puidust ja mõned suuremad noormehed. Aitäh teile!

25. novembri kodanikupäeva tähistasime eelnevalt ainetundides erinevatel teemadel kokkupandud stendidega: Riik ja riigi sümbolid, Lipupäevad, Riigikaitse, Tapa vallavolikogu, Tapa vallavalitsus, Tapa vallavanem, Tapa valla koolid, Eesti ja tema naabrid, Milline on hea kodanik? Aktusele, kus iga klass tutvustas oma stendi, kutsusime külla Tapa vallavolikogu esimehe Urmas Roosimäe, kes rääkis heaks kodanikuks olemisest, oma tööst ja tõekspidamistest. See oli väga õpetlik ja huvitav.

Oleme oma silmaringi laiendanud ka väljaspool kooli. I veerandi lõpetasime õppepäevaga koduvalla asutustes. Oktoober kujunes meil teatrikuuks: suurematega käisime vaatamas Nokia Kontserdimajas muusikalist etendust „Kaunitar ja koletis", lasteaialapsed ja algklasside õpilased ammutasid kõhutäie naeru Rakvere Teatri Ugala külalisetendusest „Limpa ja mereröövlid". Ka õpetajad said oma ametipäeval Draamateatrist mõnusa teatrielamuse. Novembris käisid 6.-9. klass Pärnus Kutsehariduskeskuses. Tutvuti kaasaegse maja ja seal pakutavate erialade õpetamisega.

Üsna tublisti on toimetanud kooli õpilasesindus. Viiest poisist ja ühest tüdrukust koosnev seltskond koostasid ÕE põhimääruse, aitasid korraldada ja on ise omal algatusel võtnud teha kooliüritusi - stiilipäevad, jõulupostkast, jõuluootushommik, katusealuse kordategemine jms.

Jäneda Kooli 20 õpilast kuuluvad Noorsooühing Eesti 4H Jäneda JAHklubisse. Eelmise aasta õnnestumistest ja uue aasta plaanidest kandsime ette piirkonna aastakoosolekul ja kiidupäeval Paides Wittensteini Ajakeskuses. Meie klubist said piirkonna preemia „Tubli 4h meeskond" Eliisa Lest ja Liana Sepamäe. Ka tiitli „tubli tegu" said samad tüdrukud klubi 20. sünnipäeva korraldamise eest. 4H klubi tänab Tapa vallavalitsust, kes meid toetas piirkonna aastakoosolekule minemisel.

Jõulukuu neljal esmaspäevahommikul ootasime jõulude saabumist ühiste esinemistega: Õpilasesindus õpetas enda ümber teisi märkama; tantsisime koos rahvatantse; 6.-7. klass esitas inglise keeles heategevusteemalise näidendi, hiljem küpsetasid vahvleid ja müüsid neid, et lasteaiale kinkida üks arendav mänguasi; 9. klass tutvustas Lapimaad, kus elab Jõuluvana.

Ent kõige meeldejäävamad olid kindlasti II veerandi viimased kaks koolipäeva. Talvekontserdil esinesid õpilased ilusate luuletuste ja lauludega, suur vend Joosep ja tema väike õde Liisa juhatasid kenasti kogu kava. Õhtu jätkus jõululaada ja -kohvikuga. Viimane päev oli täis üllatusi. Tegime ise üllatusi ja neid tehti meilegi. Hommikul külastasid kooli jõulusoovisaadikud Jäneda asutusi, kus lauldi, loeti luuletusi, sooviti kauneid jõule ja kingiti eelnevalt koolis küpsetatud meie kooli logo kujuline suur piparkook ja isetehtud jõulukaart. Hiljem kogunesime Jäneda lossi, lugesime jõulujuttu ja tantsisime.

Üks väike heategu sai tehtud metsloomadele: meil oli kaasa võetud porgandeid, kartuleid, mille viisime Kalijärve äärde, kus ootas meid kohalik jahimees Kalmer Jalast. Ta jutustas loomadest, jõulurahust metsas, jahimehe tööst ja näitas erinevate loomade nahku, sarvi, koljusid ning lubas meie kaasatoodud toiduvaru viia metsloomadele mõeldud söögikohta.

Veidi külmunutena suundusime koolimajja, mille ees lipuplatsil seisis tänavu 7. kl. õpilase Rene Turmanni toodud jõulukuusk. Kooliuksel tervitas õpilasi direktor Aivi Must, kes palus terve koolipere jõululauda. Väga eriline ja teistmoodi oli kauni jõulumuusika saatel süüa ühiselt pidusööki. Enne tordisöömist jagas direktor ka kõigile lastele tunnistused ja kingikotid. Nii kaunilt ja mõnusalt algas koolivaheaeg Jäneda Kooli õpilastele. 

Margit Vijar,
huvijuht

_______________________________

... ja väikestel

Möödas on väga toimekas poolaasta

Meie tänu kuulub huvijuht Margitile, kes on kooliõpilaste kõrval kaasanud ka lasteaialapsi toredatesse üritustesse. Käisime külas Kirde Kaitseringkonna Tapa sõjaväelinnakus, võtsime osa mardipäevaüritusest linnamäel, oleme osalenud kooli üldkogunemistel, kus räägitakse päevakohastel teemadel ja peetakse meeles sünnipäevalapsi.

Käisime iga-aastasel jõuluetendusel Lehtse kultuurimajas. Eelmise aasta lõpus oli meil neli nädalat abiks sotsiaaltöö üliõpilanepraktikant Liina Lööper. Koostöö oli meeldiv ja õpetlik kõigile.

Väga meeldiv on olnud koostöö lapsevanematega, ema Jane Vaarik juhatab eelmisest sügisest alates kord nädalas mudilaste lauluringi, ka on olnud ta lahkelt abis, kui õpetajatel oli vaja koolituste tõttu rühmast ära olla. Ema Kaili Piirmets üllatas meid mihklipäeval (Miku nimepäeval) tordiga. Emad-vanaemad õmblesid laste istepatjadele katteid, ka on annetatud mänguasju lasteaiale. Aitäh Ken Martti vanaisale, kes tõi meile enne jõule ilusaid käbidega kuuseoksi rühmaruumide kaunistamiseks.

Aitäh õpetaja Malle Raunmägile, kes õmblejate-tüdrukutega päästis meie nukupered külmetamast! Nüüd ehivad nukuvoodeid nägusad voodipesukomplektid.

Päikeseratta rühma lastel on saanud traditsiooniks osaleda igal sügistalvel RMK korraldatud metsateemaliste meisterduste võistlustel. Ka sel talvel leidis meie laste töö äramärkimist tänukirja ja kingitusega.

Veel täname töömeest Haivo Saart, kes lahendab meie mured kiiresti ja hästi, ning Kadri Toomingat, kes tuleb appi, kui oma tarkus enam arvutist üle ei käi. Nüüd tuleb kelgud-suusad üles otsida (kellel kodus nukralt nurgas seisavad - tooge meile!) ja uued rajad uue aasta lumele sisse sõita!

Lea Visnap ja Tiina Sillandi,
rühmaõpetajad