Vilgas tegutsemine algas juba esimesel nädalal. 8. septembril külastasid algklasside õpilased Kuressaares päästeteenistust, kus saadi teada, millega päästeamet tegeleb ja mida peaksid kõik meeles pidama, et päästeametit ei oleks vaja appi kutsuda.

9. septembril oli koolis traditsiooniline "Reipalt koolipinki". See on Eesti Koolispordi Liidu üleskutsel juba 8. aastat toimuv üle-eestiline tervisepäev. Meil toimus sel aastal orienteerumisõuesõppepäev. Klasside võistkondade ülesandeks oli otsida kaardi järgi üles oma õpetaja, kes andis lahendamiseks erinevaid ülesandeid. Liikumisrõõm oli suur ja ka päev oli päikeseline.

14. ja 20. septembril käisid õpilased 1.- 6. klassini RMK Mustjala õpperadadega tutvumas. Lisaks sellele külastati näitust ja uudistati õpitubades. Kõige põnevamaks kujunes seiklemine õpperajal, millest muljetati hiljem lõkketule ääres lõunat süües. Kuigi lagedal möllas vali tuul, nii et tahtis mütsid peast viia, oli metsas mõnus ja vaikne.

16. septembril toimusid Õpilasesinduse valimised. Kandidaate oli 12 ja valimisaktiivsus 5.-9.klassini oli 92,9%. Selle õppeaastal kuuluvad esindusse Hedy Läets, kes valiti presidendiks, Victoria Aljandi, Reet Rüütel, Heleryn Kruusik, Triin Uussaar, Kriim Koduvere, Nele Raaper ja Enri Tiitson. Koosseis on noor ja kogenematu, aga täis töötahet.

Kooli kolmas nädal möödus projekti "Tervis meie koduaiast" tegevustega. Kõik klassid tegid loosiga saadud puuja köögivilja kohta plakati, mida esitleti kaasõpilastele ja pandi ka stendile lugemiseks välja. Teisipäeval tõid lapsed kooli "Nunnu" näitusele erinevaid viguriga aiasaadusi. Kõige tublimad eksponaatide toojad olid algklasside õpilased. Suured tänud kodudele!

Kooli raamatukogus oli väljas näitus erinevatest põnevatest raamatutest, mis on kirjutatud puu-ja köögiviljade kohta.

Kolmapäeval pakuti teisel vahetunnil tervislikke näkse. Vaagnatele olid kaunilt serveeritud laste toodud söögipoolis. Ja kõik oli värske ja tervislik! Projekt lõppes suure viktoriiniga, kus oli küsimused plakatitelt ja kooliraamatukogus olnud näituselt. Selle viktoriini ettevalmistamine oli õpilasesinduse esimene proovikivi sel õppeaastal ja nad tulid kenasti toime.

28. septembril toimusid Viiase staadionil meie kooli eestvedamisel 6.-9. klasside õpilaste jalgpalliturniir. Tüdrukute turniiril osales 7 naiskonda ja kõige tublimad mängijad olid Salme kooli tüdrukud Annemari Pruul, Pirit Õun (9. kl); Mirge Arge, Angela Kiil, Teele Tilts, Kadri Pruul (8. kl), Triin Uussaar, Kriim Koduvere (7. kl) ja Seidi Voogre (6. kl), Poiste turniiril oli esindatud 9 kooli, aga kuna meie kooli jalgpalli mängivad poisid on peaaegu kõik litsentseeritud jalgpallurid, siis Salme kool selles võistluses ei osalenud.

Läbi kahe õppeaasta on kool osalemas rahvusvahelises projektis Comenius. Esimene riik, millega tutvume ja mida on võimalik meie kooli esindusel külastada on Austria. Selleks kutsusime läbi Austria Suursaatkonna omale külla Austriast pärit kooliõpetaja Christof Trimmeli, kes tutvustas oma kodumaad, kultuuri ja koolisüsteemi. Õpilased said esitada küsimusi ja testida oma arusaamist inglisekeelsest presentatsioonist.

Oktoobris tähistati ka õpetajate päeva. Ettevalmistus selleks päevaks algas juba mitmed nädalad varem, kui õpilased valisid endile õppeained, mida nad soovisid õpetada, valiti ka asendusdirektor ja huvijuht. Mõeldi ühiselt välja tegevus õpetajatele ja varuti neile kingitusi.

Karl Juhandi võttis enda kanda direktori kohustused ja Enri Tiitson soovis proovida huvijuhi ametit. Õpetajad otsustati saata tutvuma Salme alevikuga ja sellega koos lasta neil erinevatele küsimustele vastuseid mõelda. Kingituseks sai iga õpetaja mõne hoidisepurgi õpilaste kodustest keldritest.

Meie koolipäev lõppes aktusega, kus tänati õpetajaid ja kuulati direktor Karl Juhandi kõnet ja mudilaskoori kena laulu.

Kui küsiti üheksandikelt tagasisidet sellest päevast, siis peamine, mis kõlama jäi oli see, et õpetaja amet ei ole kergete killast.

11. oktoobril toimus Kuressaare Vanalinna Koolis vene keele õppepäev. Kohapeal loositi erinevate koolide õpilastest võistkonnad. I koha saavutanud võistkonda kuulus ka meie õpilane Kadri Pruul (8. klass) ja III kohale tulnud võistkonna liikmeks oli Kai Ellik (9. klass). Laste juhendaja on vene keele õpetaja Elgi Salong.

12. oktoobril toimus Kuressaare Gümnaasiumis Saare maakonna koolide võistlusmäng KOOLITOP. Võistlus koosnes kolmest osast: teadmiste teatevõistlus, sport ja loominguline tegevus. Esimeses osas oli meie kooli esindamas ja ülesandeid lahendamas: keemia - Indrek Polding, eesti keel - Kärt Laeneste, kodundus - Mirge Arge, inglise keel - Karl Poopuu, matemaatika - Lauri Põlluäär, loodusõpetus - Tuule Sadam, muusikaõpetus - Markus Treirat. See võistluse osa nõudis õpilastelt teadmisi, kiirust ja head orienteerumist KG koridorides, kõik see kokku andis meie koolile 4. koha. Spordis esindasid meid Karl Poopuu ja Markus Treirat. Sel aastal võisteldi ujumises, kuna KG-s on selleks suurepärased võimalused. Poisid olid väga tublid, nad ujusid end teisele kohale! Loomingulise ülesande pealkiri oli "Ka luuavarrest võib tulla muusikat". Meie naiskonda kuulusid Teele Tilts, Nele Raaper, Anni Polding. Kõikidele koolidele anti kasutada plastikust joogitopse ja kausse, plekist purgikaani, õhupalle, kirjaklambreid, herneid, naelu, teipi, puust pulk, kilekott, kummipael. Etteantud detailidest pidid võistlejad meisterdama ühe pilli ja seda hiljem saalis kõigile esitlema. Meie pilli nimeks sai Ouagadougou. Selle omapärase muusikariista valmistamine ja esitlemine andis Salmele neljanda koha punktid.

Lõpuks, kui kõik punktid olid kokku loetud, selgus, et meie lapsed olid võistelnud ennast teisele kohale.

13. oktoobril jätkusid maakondlikud võistlused, kus Salme koolilapsed osalesid. Kuressaare Keskraamatukogus toimus 6-ndate klasside õpioskuste olümpiaad, kus meie kooli esindasid Seidi Voogre, Kaidi Kermik, Karl-Thomas Sepp, Lauri Põlluäär, Kaarel Sirel. Selle võistluse juures oli kõige olulisem osata leida raamatutest õigeid vastuseid. Läbi nelja erineva lahendamistoa saavutasid salmekad tubli viienda koha.

Veerandi viimasel nädalal esitlevad klassid omatehtud Austria teemalisi seinalehti. 21. oktoobril läheb 8. klass Angla külastuskeskusesse, et osaleda muinastehnoloogia päevade projektis. Õpilased, kes kooli jäävad võistlevad omavahel erinevate nuputamisülesannete lahendamises. Veel toimub klassijuhatajatund, pidulik aktus ja antakse tunnistused.

Hea on tõdeda, et Salme Põhikooli lapsed oskavad kõrgel hoida oma kodukooli head nime - olgu see siis õpioskuste näitamises, teadmistes, loomingulises tegevuses või spordis. Tagantjärele tänu jõudis kooli rahvatantsurühmadele ja kooridele ning nende juhendajatele 13. oktoobril Laulu ja Tantsupeo sihtasutuse juhataja Aet Maatee ja Saare maakonna haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Raivo Peetersi poolt maakondlikul tänuüritusel, õige varsti jõuab Salmele ka fotonäitus Saaremaa lastest suvisel suurel peol.

Sellised oli meie maja tegemised ja saavutused.

Tänud teile, head lapsevanemad - tublide ja hakkajate laste eest !