Tegemist on populaarteadusliku väljaandega, kus vaadeldakse Naissaarel Peeter Suure merekindlusest säilinud militaarobjekte patareide kaupa. Hulgaliselt illustratsioone sisaldav 62-leheküljeline pehme köide on paras Naissaarele uudistama minnes reisijuhiks kaasa võtta. Äsja ilmunud raamatu näol on tegemist esimese osaga tulevasest raamatusarjast “Imperaator Peeter Suure merekindluse militaarturismi radadel”.

Naissaare kaitseehitised on teema, mis tõi huvilisi kokku nii Viimsist kui ka kaugemalt ning esitlusest kujunes meeleolukas ja hariv üritus. Pärast raamatukogu juhataja avasõna lõi piduliku meeleolu ansambel Kuldne õhtupäike, mida juhatas Kuuno Kasak ning solistiks oli Heino Vompa. Kõlasid laulud Gustav Ernesaksa ja Giuseppe Verdi loomingust. Autorile pühendatud muusikalise reliikviaga tervitas Erich Krieger. Sõna võtsid vallavalitsuse arendusameti juhataja Enno Selirand, kes rääkis Naisaare visioonist, ning kultuuri- ja spordiameti juhataja Ott Kask, kes tervitas ja soovis edu järgmiste raamatute väljaandmises. Lagedil asuva Eesti Vabadusvõitluse Muuseumi asutaja Johannes Tõrs lubas edaspidi hoida mere puhta, et poleks tarvis kahureid Naissaarele üles seada. Naissaare tähtsusest rääkis sõjaajaloolane Mati Õun.

Iga sõnavõtt juhatas üritust haripunktini, raamatu valmimisse panustanud isikute ja nende tegemisteni, millest kõneles ajaloolane Sven-Allan Sagris. Koostaja Peeter Böckler (fotol raamatut üle andmas) rääkis põhjalikult kõigest seoses raamatu tegemisega. Ühes temaga jagas autogramme ka raamatu koostamise parim abiline Mark Vint.