Eesti ja Baltimaade suurima kontserdikorraldaja BDG Music tegevjuht ja booking manager Eva Palm ütleb, et turvafirma puhul peab olema tegu hea ja tugeva partneriga, sest suurüritusel tahab väga karme turvanõudeid artist ning samas peab turvalise keskkonna tagama sündmust külastavale publikule. „Meie partneriks on alates 1999. aastast Meeskond. Koostöö sujub väga hästi, sest nad tunnevad suurürituste turvamise spetsiifikat ning neil on selles ka pikaajaline kogemus. Koos paneme enne üritust paika ka suurürituse sisekorraeeskirjad, turvanõuded, liikluskorralduse ja päästeplaani," on Palm turvafirma tööga rahul.

Inimmass võib käituda ettearvamatult

„Iga üritus on ainulaadne ning seda turvates tuleb läbi mõelda ja ära hoida võimalikud probleemolukorrad," selgitab turvafirma Meeskond OÜ juht Eigo Sõster tööpõhimõtteid. „Mida rohkem külastaja teab, mis teda ees ootab, seda lihtsam ja selgem on tema jaoks üritusel õigesti käitumine ning kokkuvõttes sellest parima elamuse saamine."

Õige aeg end kontserdil või festivalil külastajatele seatud nõuete ja soovitustega kurssi viia on pileti ostmisel. Tänapäeval on pileti taga enamasti kirjas ka tingimused ja keelatud esemed. Jälgida tasub veel teadaandeid üritusele eelnevatel päevadel ja enne algust.

Reeglina soovitatakse olla kohal varakult, korraldajad annavad selleks sobivad kellaajad. Miks? „Sest nii välditakse trügimist, kus tuhanded või lausa kümned tuhanded inimesed korraga väravatest läbi üritavad mahtuda," selgitab Sõster.

„Turvalisus sõltub ka sellest, kus täpselt kontserti kuulata. Kui tegu pole kogenud ja kirgliku fänniga, tasuks lavaesist ala vältida - seal tõuseb temperatuur märgatavalt, hapnikku on vähem ning eemale ei pääse enne kontserdi lõppu. Kindlasti pole see ala mugav lastega külaliste jaoks," soovitab Sõster.

Hoolikalt tasuks läbi mõelda oma vajadused ja liikumine kontserdi ajal - millal jooke osta, millal süüa, millal tualetti minna jne.

Kui saabujaid on võimalik hajutada, siis lahkujad moodustavad paratamatult hiiglasliku massi. Seepärast tasub järgida soovitusi - kust minna ja kust mitte.

Turvajate nõudeid tuleb järgida ka ürituse kauplejaskonnal. „Kui näiteks šašlõkimüüja auto on pargitud lahkujate teele, lükkab või tõstab inimmass selle tõenäoliselt eest."

Foto: Meeskond OÜ

Oma jooki ei tasu kaasa võtta

Oma jookidega ja purjuspäi festivali või kontserdi territooriumile ei lubata. Jooke saab osta üksnes platsil olevatelt kauplejatelt ning need valatakse plasttopsi. Siinkohal nuriseb nii mõnigi külastaja, et talle maitseb õlu pudelist rohkem või et veini tuleks serveerida klaaspokaalis. „Kui peol on korraga seitsekümmend tuhat inimest ning rõhk lasub muusikal, on turvalisus tähtsam kui kellegi maitsenüansside tagaajamine. Klaas võib puruneda või pudel külmrelvana käiku minna - seda ennetades on igasugused pudelid ja muud löögiriistad keelatud," selgitab Sõster.

Meeskonna kontori aknalauale on kogunenud väike must muuseum - hulk üritustel konfiskeeritud nuge, löögitugevdajaid ja kurikaid. „Külastajale antakse alati võimalus ohtlik ese näiteks autosse viia või ära visata. Ohutuse mõttes aga korjatakse hiljem aia tagant ohtlikum kraam kokku," lükkab Sõster ümber müüdi, et turvamehed võtavad inimestelt asju ära muud võimalust pakkumata.

Jalgpall on emotsionaalne mäng

Jalgpalli armastatakse Eestis väga - küll ise palli taguda, küll proffide mänge vaatamas käia. Kontserdiga võrreldes on jalgpall aga palju komplitseeritum: kontserdikülalised ei ole radikaalsetel eriarvamustel, kes on parem, kas näiteks Tanel Padar või Metallica. Jalgpallisõbrad aga on juba tulles ühe või teise meeskonna poolt ja konfliktid kerged tekkima. Seega on ka siin turvanõuetel tähtis osa.

Kui Jalgpalliliit mängu korraldab, on kord majas ja turvamehed alati platsis. Suurte mängude puhul on olemas ka staap, kus asuvad nii politsei, päästeameti, kiirabi, turvafirma kui ka jalgpalliliidu esindajad. Seal langetatakse probleemsete situatsioonide korral otsuseid. UEFA ja FIFA mängude puhul on aga reeglid eriti karmid. „Eri tasemete jalgpallimängudel on vaatajatele kehtestatud oma reeglid, mis võivad palju segadust tekitada. Mõnel mängul tohib alkoholi osta ainult kohapeal müüjatelt, UEFA ja FIFA mängudel on aga alkoholi tarbimine üleüldse keelatud, v.a sõpruskohtumistel," räägib Sõster. „Ja kui väljakule jooksmine on maailma jalgpallikorraldajate vaatevinklist hiigeltrahve väärt kuritegu, siis Eesti seadused on veidi leebemad."

Konfliktide vältimiseks püütakse reeglina jalgpallivaatajad istuma seada nii, et tribüüni keskel on rahulikud külalised, servades aga meeskondade tulihingelised fännid, kes sageli on kohale sõitnud eri tavadega riikidest.

„Peame Eesti jalgpallipublikut kiitma, eestlane on hea pealtvaataja ja keelatud asju kaasa ei võeta, välja arvatud mõned üksikud naljamehed," on Sõster rahul ja ütleb, et mujal maailmas on olukord enamasti palju pingelisem.

Meeskond on taganud Eestis paljude suurürituste rahuliku kulgemise:

Kontserdid Tallinna linnahallis: Alphaville, Chris de Burge, Take-6, Ace of Base jt; festival Jazzkaar; Tallinna tudengite kevadpäevad; Pühajärve Beach Party; kontserdid Tallinna lauluväljakul: Madonna, Scorpions, Metallica, Pet Shop Boys, Iron Maiden, Scooter, Elton John, Depeche Mode, Zemfira, A-HA, Schoolfest, Summer Stop, Andrea Bocelli ja Õllesummerid, laste ja noorte laulupidu 2007, Snoop Dogg, Aerosmith; Saku Suurhallis: Enrique Iglesias, Rihanna, R.E.M, Avril Lavigne, Seal, UDO, Def Leppard, Marilyn Manson, Bryan Adams, Bob Dylan, Korn, Jethro Tull, Harlems Globetrotters, Yes ja sümfoonikud, Roxette, Rammstein, T.A.T.U, Bryan Adams, Riverdance; Phil Collins; Chris Rea; Simply Minds; Simply Red; Bugs Bunny On Ice; Horse Show 2005-2008; Romurallid; Placebo; Vanilla Ninja.

Suurematest veel Joe Cocker, Candy Dulfer, Leigo Järvemuusika, Pärnu Air Show. Oma panus anti ka Eurovisiooni korraldamisele Tallinnas.

Foto: Meeskond OÜ
Jaga
Kommentaarid