Avatud tankla on ettevõtja sõnul nende jaoks ka omamoodi sümboolne, jõudes ringiga tagasi valda, kuhu ettevõte rajas oma esimese tankla.

Rahulik kasv

Tänaseks 17 aastat tegutsenud kütusefirma on käesoleval aastal laienenud nelja tankla võrra ja opereerib praegu 22 tanklaga üle Eesti, millest enamik paiknevad Põhja-Eestis. Nende uusim tankla avati Haapsalus vaevalt nädal peale Muraste tankla avamist.

Hirtentreu ei pea aga ettevõtte jõudsa laiendamise plaani, pigem on kahe tankla järjestikuse avamise puhul tegemist asjaolude kokkulangemisega. „Euro Oili eesmärk on kasvada rahulikult ja stabiilselt ning ehitada üks uus tankla igal aastal,“ avas firma juhataja ettevõtte strateegiat. Tegelikkuses ollakse oma eesmärgist isegi ees – 17 aasta jooksul on püstitatud 22 tanklat, millest kaks on veesõidukitele mõeldud nn sadamatanklad. Kolm Euro Oili tanklat paiknevad Harku vallas.

Hirtentreu peab iga tankla ehitamise puhul oluliseks silmas pidada, et tankla asukoht ja tüüp vastaks kohalike elanike ja ettevõtete vajadustele: „Näiteks Tabasalu tankla asukoha valisime just nii, et see oleks logistiliselt sobiv ka sealse tehnopargi ettevõtetele ja suured autod pääseksid manööverdama. Muraste tankla puhul aga oli õige just kohalike elanike jaoks sobiv asukoht – kaubanduskeskuse ees.“

Ehkki tulemuste poolest on ettevõte oma laienemiseesmärkidest eespool, ei tähenda see Euro Oili osalemist võidujooksus: „Lähtume vanasõnast, mis soovitab üheksa korda mõõta ja üks kord lõigata. Seega hindame iga uue tankla puhul kõiki aspekte väga hoolikalt.“

Olulised verstapostid

Ettevõtte esimese tankla rajas Hirtentreu oma koduvalda, kui tekkis mõte tühjana seisnud ja üsna lagunenud Vääna-Viti tankla korda teha ning taas tööle panna. Üsna kohe pärast Vääna tankla käivitamist avati kaks järgmist tanklat Keilas ja Karksis. „Siis võisime end juba nimetada ketiks – väike küll, aga ikkagi juba tanklakett,“ oli ettevõtte tegevuse esimene laienemine Hirtentreu jaoks teine oluline verstapost ettevõtte ajaloos. Edasi on firma juba vastavalt oma eesmärgile tegevust aasta-aastalt ühe-kahe tankla võrra laiendanud.

Tihe konkurents paneb pingutama

Tihedates konkurentsitingimustes kütuseturul hoiavad kõik tanklaketid üksteise tegevusel hoolikalt silma peal. Euro Oili eesmärk on automaattanklate omanikuna pakkuda kliendile soodsamat hinnataset. „See tähendab, et peame olema efektiivsed — oluline on automatiseerimine ja infotehnoloogia, mõistlikud kulud ettevõtte juhtimisel ja majandamisel. Ning kõige olulisem – tuleb hoida oma kliente,“ rääkis Hirtentreu ettevõtte strateegiast, mille veel üks oluline komponent on kütuse hea kvaliteet. Tanklaketi juhataja on selle koha pealt väga resoluutne — pikalt kütuseäris tegutsenud ettevõtja kinnitab, et kütuse päritolu on võimalik kontrollida läbi terve tarneahela ja keegi ei riskiks kütust solkida. „Et lõpptarbija puutub kütusefirmaga kõige lähemalt kokku, arvavad tarbijad vahel, et kütuse kvaliteedi eest vastutab ainuisikuliselt tema. Tegelikult vastutab kvaliteedi eest enne seda, kui me kütuse oma mahutitesse laseme, veel ka kütuseladu,“ selgitas Hirtentreu, et kütuse saavad nad sertifitseeritud laost kätte alles peale seda, kui ladu on kindel, et väljastatav kütus vastab kõikidele riiklikele standarditele.

Euro Oili müüdav kütus pärineb Soomest, Porvoo rafineerimistehasest, kus on Hirtentreu sõnul selle kvaliteet ka tagatud. „Samuti jälgime seda, et meie kütuseveokid oleks puhtad ja korras, meie tanklatehnika pidevalt uuenev ja kaasaegne ning personal korralikult koolitatud ja hoolikas,“ kinnitas ettevõtte juhataja, et firmas tehakse kõvasti tööd oma kütuse kvaliteedi nimel.

Tulevik on roheline?

Vajadus vähendada fossiilkütuste tarbimist on andnud elektrisõidukite turg arenguks küll vajaliku tõuke, ent siiski toimub praegu elektriautode akude laadimine meie oludes valla ettevõtja hinnangul valdavalt Virumaal kaevandatava põlevkivi baasil. Nii ei näe Hirtentreu, et lähima paarikümne aasta jooksul midagi kardinaalset fossiilkütuste turul toimuks. Küll aga tegi Euro Oil ise väikese panuse fossiilkütuste tarbimise vähendamiseks ning katab Vääna-Viti automaattankla energiavajaduse tanklasse püstitatud tuulegeneraatoriga toodetud energia abil.